Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavska dolina med deset top destinacijami v Evropi po izboru Lonely Planeta

22. maja 2018 je Lonely Planet – vodilni medijski specialist za popotniške vsebine na svetu in izdajatelj slovitega popotniškega vodnika – objavil, da so njegovi ugledni pisci in strokovnjaki Vipavsko dolino uvrstili med deset najboljših krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati v tem letu.

Vipavska dolina je bila v ugledno družbo desetih evropskih destinacij uvrščena v okviru izbora Best in Europe 2018, s katerim Lonely Planet predstavlja najbolj vznemirljive, a doslej premalo cenjene destinacije na kontinentu. S svojim strokovnim izborom želijo v medijski hiši Lonely Planet popotnikom predstaviti manj obiskane regije, drugačne priložnosti za obisk mest in skrite popotniške dragulje.

Med najboljših deset destinacij je bila Vipavska dolina izbrana kot presenetljivo neodkrita regija, ki navdušuje ljubitelje vin in avanturistične popotnike. Pisci Lonely Planeta za raziskovanje lepot in vinske ponudbe Vipavske doline priporočajo lokalno vodene kolesarske ture po podeželskih cestah, s postanki za okušanje lokalnih dobrot in klepet z domačini.

Jessica Cole, urednica prilog v Lonely Planet magazine je ob tem napisala: “Vipavska dolina je čudovit primer skritega dragulja v srcu Evrope. Ta nadvse privlačna in šarmantna regija ponuja izjemna kulinarična doživetja, vznemirljive aktivnosti in fantastično pokrajino – vse to le malo ven iz Ljubljane. Ob vsem, kar ponuja, je najbrž res presenetljivo, da njenih čarov še ni odkrilo več popotnikov.”

Vipavska dolina skrbno neguje svoje drugačnosti. Kar je morda najbolj očarljivo, doživetja prvinske narave, okušanje vrhunskih vin in lokalnih jedi ter izjemne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa ponuja vse leto. Vse to je prepoznal tudi Lonely Planet.

Vipavska dolina

Turistična destinacija mnogih raznolikosti

Vipavska dolina obsega dolino s porečjem reke Vipave, del Nanoške planote in planote Hrušice ter južni del Trnovskega gozda, na južni strani pa dolino zaokrožajo Vipavski griči. Dolina se začenja vzhodno od Podnanosa in končuje s kraji tik ob meji z Italijo, Novo Gorico, Šempetrom pri Gorici in Mirnom. Enoten geografski prostor je sicer geološko precej raznolik, vendar prometno, gospodarsko in kulturno povezan v celoto, ki se na zahodu odpira v italijansko Furlansko nižino.

V upravnem pogledu sestavlja Vipavsko dolino šest občin:

  • Občina Ajdovščina
  • Občina Vipava
  • Mestna občina Nova Gorica
  • Občina Renče-Vogrsko
  • Občina Miren-Kostanjevica
  • Občina Šempeter-Vrtojba

Vse te občine so se povezale, da bi skupaj predstavile dragocene danosti in edinstveno ponudbo na področjih vina in kulinarike ter aktivnega preživljanja prostega časa v pristnem, zelenem okolju. Ustanovile so skupno turistično znamko Vipavska dolina, ki povezuje naravne danosti, priložnosti za preživljanje prostega časa in posebna doživetja ter ponudnike vina in kulinarike, športnih aktivnosti in prenočišč.

Za znamko Vipavska dolina skrbijo vse občine, upravljanje pa koordinira Občina Ajdovščina v sodelovanju z Razvojno agencijo ROD.

Informacije:
Občina Ajdovščina
T: +386 (0)5 365 91 10
E: obcina@ajdovscina.si