Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

InCastra

Dan ajdovske industrije in podjetništva

Že dolga stoletja je Ajdovščina industrijsko središče Vipavske doline, ki slovi po naprednosti in prodornosti. Od časov, ko so ob strugi reke Hubelj v 16. stoletju nastale prve fužine, so se tu rojevale najbolj napredne industrijske in poslovne zamisli. Ugodna prometna lega doline, odprtost in večstoletno srečevanje kultur v tem prostoru ter bogata industrijska dediščina tudi danes ustvarjajo odlične pogoje za razvoj podjetništva. Celo več, Ajdovščina slovi po izjemno inovativnih podjetjih in visoki poslovni kulturi. Mnoga podjetja uspešno delujejo na mednarodnih trgih, nekatera pa so celo dosegla vodilno pozicijo v svetu. V mestu še vedno nastajajo nova podjetja, vse pogosteje visoko tehnološka, ki presenečajo s številnimi inovacijami. Ob vsem tem razvoju ostaja Ajdovščina zeleno mesto, saj je sodobna industrija okolju prijazna in ga s svojim delovanjem v mnogih ozirih plemeniti.

Uspešno ustvarjalnost ajdovske industrije in podjetništva letos prvič predstavlja poseben dogodek InCastra. 22. in 23. septembra 2017 bodo ajdovska podjetja odprla svoja vrata in predstavila svojo dejavnost širši javnosti.

Prvi dan dogodka je namenjen šolajoči se mladini in iskalcem zaposlitvenih priložnosti. Zanje bodo organizirani vodeni ogledi in predstavitev dejavnosti, vezanih na delo podjetij. Na ta način lahko mladi spoznavajo podjetja in poklice, kar lahko vpliva na njihovo odločitev o nadaljnjem šolanju.

Dogajanje drugega dne bo zgoščeno na letališču v Ajdovščini. Na osrednjem prizorišču se bodo na sodoben način predstavila podjetja, potekal pa bo tudi zanimiv družabni program.

Posebno zanimivost bo InCastri dodal vzporedni letalski dogodek Fly-in, na katerem se bodo srečali piloti ultralahkih letalnih naprav in ostalega splošnega letalstva. Vipavska dolina že od začetka ultralahkega letalstva velja za zibelko tega načina letenja v slovenskem prostoru, zato je med letalci dobro poznana in cenjena. Večina udeležencev bo priletela s svojimi letali, obiskovalci pa si bodo poleg teh letalnih naprav lahko ogledali tudi slovita letala Pipistrel, zasnovana in izdelana v Ajdovščini, ki so najbolj napredna ultralahka letala na svetu. Obiskovalcem bodo na voljo tudi panoramski poleti z letali.

Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina bo z dogodkom Fly-in obeležil 60-letnico svoje letalske šole. V hangarju bo na dan dogodka na ogled tudi razstava o letalstvu na naših tleh v obdobju prve svetovne vojne »Na krilih zgodovine 1915–1917«.

V Ajdovščini bo v teh dneh zanimivo, poučno in zabavno.

Na pobudo Občine Ajdovščina dogodek InCastra organizira Ljudska univerza Ajdovščina v sodelovanju z Razvojno agencijo ROD Ajdovščina ter lokalnimi razvojnimi organizacijami in gospodarskimi združenji.

Informacije: InCastra