Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Giro d'Italia 2021

Zapeljite se po trasi enega največjih mednarodnih kolesarskih dogodkov

Največji italijanski športni dogodek, 104. kolesarska dirka Giro d'Italia, bo v nedeljo, 23. maja, potekala tudi po slovenskih tleh. Prizorišče 15. etape Gira d'Italia bo poleg Goriških Brd tudi Nova Gorica s sosednjo Gorico. Vabimo vas, da ne le spremljate traso 15. etape Gira d'Italia, ki jo bo preko televizijskih ekranov spremljalo več kot 800 milijonov gledalcev iz 198 držav, temveč se po trasi slovite roza pentlje zapeljite že pred ali po dirki.   

Odkrijte somestje dveh Goric

Začutite mladostno identiteto Nove Gorice, navdihnjeno s številnimi kulturami, ki se srečujejo na tem zanimivem koščku svetov, na stičišču Vipavske doline, doline Soče in Goriških Brd. Med ležernim kolesarjenjem po mestu lahko občudujete stavbe, ki so jih zasnovali vodilni slovenski povojni arhitekti, in mnoge vrtnice, zasajene po vsem mestu, ki so prepoznaven mestni simbol. Lahko si privoščite postanek v katerem od številnih prijetnih lokalov in sproščeno opazujete živahen mestni utrip.

Karavana kolesarjev najvišjega kova bo prečkala mejo na Trgu Evrope, kjer somestji dveh Goric predstavljata enega najlepših primerov sožitja dveh mest na meji. Prekinite mestno vožnjo in stopite s kolesa ravno na Trgu Evrope, na katerem lahko stojite z eno nogo v Sloveniji in z drugo v Italiji. Povezovanje na edinstvenem čezmejnem območju se lepo odraža tudi na kulturnem nivoju – obe Gorici skupaj sta ponosni nosilki naziva Evropska prestolnica kulture 2025.

Izzivalni vzponi in nepozabni razgledi

Zapeljite se v bližnji Solkan, kjer lahko opazujete znameniti Solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu. Tam se nad reko Sočo na eni strani dviga romarsko središče Sveta Gora, ki je med kolesarji znana kot izzivalen kolesarski cilj. Na drugem bregu reke pa se vzpenja Sabotin, kjer je v spomin na soško fronto urejen Park miru, ki kolesarja nagradi z lepimi razgledi na obe Gorici.

Sledite trasi letošnjega Gira in se povzpnite nad mesto, kjer na griču vabi samostan Kostanjevica s Škrabčevo knjižnico in grobnico Burbonov, zadnjih potomcev znamenite francoske kraljeve rodbine.

Edinstvena vina in kulinarika

Med posameznimi kolesarskimi etapami pa si privoščite razvajanja z različnimi kulinaričnimi dobrotami, brez katerih v naših krajih preprosto ne gre. Razkošje lokalnih sestavin in bogato kulinarično izročilo uvrščata ta rajski košček Slovenije v sam vrh njene kulinarične ponudbe, kar so prepoznali tudi najbolj ugledni kulinarični vodniki.

Ob koncu dneva, ko bo kolo že varno parkirano, pa doživetje po trasi letošnjega Gira dopolnite s postanki v starih, iz kamna značilno grajenih vaseh Vipavske doline, kjer vas k okušanju vinsko-kulinaričnih domačih dobro že pričakujejo turistične kmetije in vinarji.