Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Festival vina zelèn

Avtohtono vino in idilični Vipavski Križ

Med vsemi slovenskimi vinorodnimi okoliši se Vipavska dolina ponaša z največ starimi domačimi sortami vin, med katerimi ima zelèn prav posebno mesto, saj je ta sorta povsem avtohtona. To je izjemno vino, bogatega vonja in okusa, z značilno in samosvojo, zelo kompleksno aromo. Vinska sorta zelèn je pred desetletji že skoraj izginila iz vipavskih vinogradov. Zanesenjaki so jo rešili pred pozabo, z veliko strokovnega dela so jo vrnili v vinograde in vinu nadeli povsem nov sijaj. Danes je zelèn najbrž cenjen bolj kot kadarkoli doslej. Velike zasluge za ponovni razcvet vipavske avtohtone sorte ima Konzorcij Zelèn, ki združuje najboljše pridelovalce tega odličnega vina.

Danes že tradicionalni Festival vina zelèn je leta 2012 nastal v Vipavi, od leta 2016 pa ga prirejajo v Vipavskem Križu, znamenitem srednjeveškem mestecu v osrčju Vipavske doline, ki je festivalu dodalo neprekosljiv šarm. Grajsko dvorišče z lepo ohranjenim obzidjem je čudovita kulisa festivalskemu dogajanju, v okviru katerega se predstavijo vsi najpomembnejši pridelovalci vina zelèn iz celotne Vipavske doline. Zanimiv strokovni in kulturni program spremlja tudi ponudba lokalnih kulinaričnih dobrot. 

Festival vina zelèn organizira Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelèn in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina.

Program 2024

Festival vina zelèn, 7. in 8. 6. 2024, od 18.00 do 22.00

Informacije: www.vipavskikriz.si, TIC Ajdovščina