Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavske jedi

Kuhinja na prepihu

Ena od značilnosti Vipavske doline je njena odprtost proti zahodu. Od tam, iz bližnje Italije, so vselej prihajali tudi vplivi na lokalno kulinariko. Dolina pa je kljub različnim vplivom ohranila svojo pristnost, predvsem v izboru sestavin in načinu priprave domačih dobrot. V Vipavski dolini so jedi preproste in značilno sezonske. Kljub temu, da mesa ni nikoli primanjkovalo, so zelenjavne jedi temelj tradicionalnega jedilnika tukajšnjih ljudi.

Največja odlika domače kuhinje so sestavine lokalnega izvora, ki so po zelo zakoreninjeni tradiciji izbrane sezonsko. Vsak letni čas in vsak večji praznik ima zato svoje lastne okuse, ki spletajo vipavsko kulinariko v edinstven vzorec kulinaričnih doživetij.

Zelenjavne juhe

Zaradi obilja zelenjave, ki je v Vipavski dolini na voljo vse leto, so zelenjavne juhe najbolj pogosta domača jed. Najbolj poznana je vipavska jota, juha iz kisle repe ali zelja, krompirja in fižola, v kateri se obvezno kuha tudi kos posušenega ali celo prekajenega mesa. Vse leto so na vipavskem jedilniku mineštre, zelenjavne juhe iz različnih vrst zelenjave. Posebej znani in razširjeni sta šelinka, juha iz gomolja in listov zelene, ter fižolova mineštra.

Vipavski pršut

Tradicija sušenja svinjskega mesa je prisotna v vsej dolini, čeprav se recepture za pripravo klobas, salam in drugih mesnin od vasi do vasi malce razlikujejo. Nesporni kralj domačih mesnin je vipavski pršut, ki so ga v preteklosti na kmetijah postregli le ob trgatvi in največjih praznikih v letu. Vipavski pršut se počasi in dolgo suši na zraku, ko pa doseže svojo zrelost, je njegov okus neprekosljiv. Po stari navadi ga postrežejo z belim domačim kruhom in kozarcem izbranega vina.

Vipavski štruklji

V prtu kuhani štruklji iz kvašenega testa, z nadevom iz orehov, skute, rozin in sladkorja, sodijo med najbolj značilne domače jedi. Na vipavskih domačijah so jih tradicionalno pripravljali ob zaključku trgatve in ob vaških praznikih.

Štrudelj

Sadje je v vipavski kuhinji vedno pri roki, zato je štrudelj najbolj pogosta sladica. Posebej priljubljen je češnjev štrudelj, pripravljajo ga tudi iz marelic, breskev, hrušk, sliv in jabolk. Sladokusce pa v pozni jeseni razveseli neprekosljivi štrudelj iz kakija.

Domači bleki

Sveže, doma izdelane testenine so zelo priljubljena jed. Domače široke rezance, imenovane bleki, postrežejo s preprosto paradižnikovo omako ali kot prilogo k mesnim jedem.