Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Okušaj

Opojno. Vse leto.

Okušanje je eden od najbolj vznemirljivih načinov spoznavanja vsake dežele. Morda zato, ker so v okusih lokalnih pridelkov, jedi in pijač tako skrivnostno spojene vse njene najpomembnejše značilnosti. Vipavska zemlja, tukajšnji klimatski pogoji, ljudje in njihove navade, prav vse sooblikuje lokalno gastronomijo, edinstveno v okusih in vonjavah, brezkompromisno v njeni avtentičnosti.

Vse leto lahko na vipavskih kmetijah in v njihovih vinskih hramih, v domačih gostilnah in v odličnih restavracijah okušate opojno drugačnost, zaradi katere se boste želeli v te kraje kmalu spet vrniti. 

 

 • Okušamo. Vse leto.

  Sedem mesecev sadje z drevesa

  Vplivi mediteranskega podnebja so v Vipavski dolini zelo blagodejni, doba vegetacije je tu občutno daljša kot v drugih predelih Slovenije. Prve češnje dozorijo že v začetku meseca maja, zadnje kakije pa najdemo na drevesih še decembra. V dolini uspevajo vse pri nas poznane vrste sadja, tudi tiste bolj redke. Tako lahko kar sedem mescev v letu okušate sezonsko sadje, ki je dozorelo na drevesu.

 • Okušamo. Vse leto.

  Tisočletna tradicija vinarstva

  Vinsko trto so v te kraje pred skoraj dva tisoč leti verjetno prinesli Rimljani, morda je bila tu že prej. Vse od takrat je najpomembnejša kmetijska kultura Vipavske doline, dobro vino pa najbolj prepoznavna značilnost lokalne gastronomije. Spoštljiva tradicija vinarstva je oblikovala bogato kulturo, ki jo lahko zaznamo na vsakem koraku. V starih in novih vinskih hramih lahko okusimo odlična vina in najdemo tudi veliko starih domačih sort.

 • Okušamo. Vse leto.

  Značilne domače jedi

  Kljub izjemni rodovitnosti Vipavske doline ali pa morda prav zaradi nje je bila tradicionalna kulinarika vselej razmeroma skromna. Preproste jedi so dosledno sezonske, pripravljene večinoma iz svežih sestavin. Zelenjavne juhe, posebej tiste iz kislega zelja in repe, vipavski štruklji in vipavski pršut so še danes med domačini zelo priljubljeni in so del običajnega jedilnika tukajšnjih ljudi. Iz sadovnjaka, z njive in vrta naravnost na krožnik, to je še danes zlato pravilo vipavske kulinarike.

Drugačna doživetja