Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Zeleni vodnik

Zeleni napotki za obisk Rajske doline

Dobrodošli v naši Rajski dolini!

Naj se vam predstavim. Sem vaš Zeleni vodnik, rojen v teh krajih in od malih nog zaljubljen v vse, kar predstavlja moj dom: v čudovito naravo, dediščino naših prednikov in naš način življenja.

Sem neustavljivo aktiven in radoveden, pa tudi zgovoren. Povsod me lahko srečate in povsod vam bom z veseljem nasul veliko napotkov za potepanje po naših krajih. Zlahka me boste prepoznali, saj imam prav posebno frizuro, ki jo negujem kot poklon moji dragi prijateljici Hladnikiji, edinstveni rožici s pobočja Čavna.

Rebrinčevolistna hladnikija ali hladnikovka (Hladnikia pastinacifolia) iz družine kobulnic spada med tako imenovane paleoendemite. Je edini rodovni endemit na slovenskih tleh. Raste na zelo majhnem območju v Trnovskem gozdu.

Ljudje, s katerimi živim v teh krajih, s predanostjo in odgovornim trajnostnim ravnanjem ohranjajo našo destinacijo zeleno. Prepričan sem, da našo zeleno naravnanost lahko prepoznate skorajda na vsakem koraku in da cenite rezultate, ki jih prinašajo naša zelena ravnanja.

Vabim vas, da med bivanjem v naših krajih upoštevate nekaj zelenih napotkov, nam tako pomagate ohranjati našo destinacijo zeleno in s tem lepši svet za vse.

1. Ko vstopate v Vipavsko dolino in Goriško, se zavedajte, da vstopate v neokrnjeno naravo in v svet pristne tradicije, ki ju z ljubeznijo in vztrajnostjo ohranjamo že stoletja. Občudujte cvetje in sadove pridnih rok, ne trgajte jih. Domačini vam bodo domače dobrote z veseljem sami ponudili.

 

2. Potujte zeleno. Kjerkoli je mogoče, si kraje ogledujte peš, s kolesom ali prevoznimi sredstvi na električni pogon.

 

3. Obiščite naše prostrane gozdove, pobočja planot in travnike. Zavedajte se, da si jih le za kratek čas delite z njihovimi naravnimi prebivalci, tudi z nekaterimi redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Zato hodite in kolesarite po označenih poteh.

4. Uživajte v naših čistih vodah, privoščite si razkošje, da lahko vodo pijete iz pipe. Zato pri nas pozabite na plastenke in si zaloge vode obnavljajte na številnih pitnikih ali pri domačinih. Kljub obilju z vodo in drugimi naravnimi viri ravnajte odgovorno in trošite le toliko, kolikor nujno potrebujete.

 

5. Izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano, pripravljeno na tradicionalen način in v skladu z lokalnimi običaji, ki sledijo sezonskim ritmom narave. Okusni izdelki iz lokalno pridelanih sestavin so tudi najlepši turistični spominek.

 

6. Uživajte v pogledu na ostaline naše kulturne dediščine. Shranite jih v spomin. Spoznavajte naš pristen način življenja, sodelujte pri domačih in kmečkih opravilih in tako podpirajte ohranjanje našega življenjskega sloga.

7. Pomemben in hkrati čudovit del naše krajine so kmetijske površine, travniki in ograjeni pašniki. Obiščite jih in spoštujte njihov življenjski utrip. Ko prečkate ograjene pašnike, za seboj vedno zapirajte ograde. Na kmetijskih površinah in drugje v naravi imejte svojega psa vedno na povodcu.

 

8. Naša zelena narava vam je na voljo za nepozabna doživetja, vi pa ji gostoljubje vračajte s skrbjo za njeno čistost in neokrnjenost. Občudujte lepote in poskrbite, da bodo to tudi ostale. Od tu odnesite lepe vtise in tudi vse stvari, ki ste jih morda prinesli s seboj.

Preverjeno! Našo destinacijo vam bodo najlepše predstavili lokalni vodniki, ki poznajo vse znamenitosti in zgodbe o njihovem nastanku, ki poznajo poti do najbolj skritih kotičkov in ki vam lahko predstavijo tudi našo kulturo.