Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Zelena destinacija

Naša Rajska dolina je zelena

Vipavska dolina in čezmejna Goriška obiskovalce očarata z neokrnjeno naravo in pristnim življenjskim slogom. To sta pomembni vrednoti tukajšnjih ljudi, ki že dolga leta odločilno vplivata na razvoj. Zato je naša turistična destinacija danes pristna, zelena in prijazna. In tudi zato jo s ponosom imenujemo Rajska dolina.

Vse občine naše destinacije so vključene v Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green. Domačini sistematično in vztrajno skrbimo za naravno okolje. Ne le na zaščitenih območjih, ki nosijo znak Natura 2000, na vsakem koraku lahko zaznamo, da je okolje čisto, kakovost pitne vode pa zelo visoka. Enako skrb namenjamo tudi kmetijskim površinam, ki so zaščitene pred pozidavo. Pokrajina tako ohranja tradicionalno podobo.

Vabimo vas, da poleg neokrnjene narave spoznate tudi naš zelen življenjski slog in izbirate med našimi zelenimi produkti. Pri nas lahko izberete certificirano zeleno nastanitev, obiščete restavracijo ali turistično kmetijo z zelenim znakom, izberete vodena doživetja, ki jih organizira agencija s trajnostnim certifikatom, in obiščete lokalno znamenitost, ki ima zeleni znak. Na številnih kmetijah lahko v Vipavski dolini najdete izdelke iz ekološke in sonaravne pridelave. Posebej izstopajo vina, ki so v celoti pridelana po biodinamičnih načelih. Napredne kmetije imajo jasen cilj: vse pridelati na povsem naraven način.

Po naših krajih vas bo s svojimi napotki prijazno pospremil Zeleni vodnik (Green Guide), ki ga ljubkovalno imenujemo GiGi.

Naša turistična destinacija je zelena in zavezala se je, da bo taka tudi ostala. Rajska dolina ostaja rajska.