Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavski Križ

Edinstveno zgodovinsko mesto

S svojo značilno veduto pritegne pozornost že od daleč. Na enem od vipavskih gričev v bližini Ajdovščine ponosno stoji Vipavski Križ, nekoč zelo pomembno mesto, ki je bilo kar nekaj stoletij središče doline. Majhno, slikovito, z obzidjem obdano naselje je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji.

Kako je Križ postal mesto

Zdi se, da so skromni vipavski vasici, ki jo pisni viri prvič omenjajo v 13. stoletju, bodočo slavo nehote zakoličili Turki, ki so ob koncu 15. stoletja zavzeli Gorico in temeljito prestrašili tamkajšnjo gospodo. Za obrambo je dal goriški škof na tem griču zgraditi grad s štirimi stolpi, ki so ga, z vasjo vred, Goriški grofje kmalu za tem obzidali, da bi Gorico branil pred turškimi vpadi. Utrdba je hitro pridobivala na pomenu.

V začetku 16. stoletja je Vipavski Križ dobil tržne pravice, dobrih dvajset let kasneje pa ga je cesar povzdignil v mesto.

Za varnim obzidjem se je gosto pozidano naselje razvilo v živahno gospodarsko središče z dvema letnima sejmoma in vrsto drugih mestnih pravic. Privoščite si sprehod po ozkih, danes lepo obnovljenih "gasah". Čeprav so bile hiše že večkrat prezidane, je Vipavski Križ ohranil zasnovo prvotno zgrajenega mesta.

Duhovno in kulturno središče

V začetku 17. stoletja, ko so grad v Vipavskem Križu kupili grofje Attems, se je mesto tudi duhovno in kulturno razcvetelo. Grofje so v mesto povabili kapucine in jim sezidali samostan, ki je v svoji bogati zgodovini Vipavskemu Križu vtisnil neprecenljiv pečat. Še danes delujoči kapucinski samostan hrani nadvse dragoceno knjižnico s številnimi rokopisi in edinstvenimi primerki knjig, pa tudi nekaj izjemnih likovnih umetnin. Ob predhodni najavi je samostan odprt za obiskovalce.

V tem samostanu je živel in ustvarjal tudi v Križu rojeni Janez Svetokriški, sloviti baročni pridigar in pisec.

Zbirko duhovitih in zelo priljubljenih pridig Janeza Svetokriškega v petih knjigah hrani samostanska knjižnica, mnogi njegovi poduki pa so ponarodeli. Povprašajte lokalnega vodnika, z veseljem vam bo povedal katero od zgodb, povezanih z Janezom Svetokriškim.

Grad in dve cerkvi

Obzidje starega gradu in dva cerkvena zvonika rišejo značilen obris Vipavskega Križa in hkrati vabijo k ogledu. Župnijska cerkev sv. Križa preseneti z razgibano baročno notranjostjo, lepimi rezbarijami, slikami in štukaturami. Samostanska cerkev hrani baročno sliko Slava Svete Trojice, ki je največja in za mnoge tudi ena najlepših baročnih slik v Sloveniji. Sliko in mnoge druge likovne umetnine si lahko ogledate ob obisku samostana. Tudi ostaline precej porušenega gradu pripovedujejo zgodbo o nekdanji mogočnosti tega menda najmanjšega mesta v takratnem cesarstvu.

Zanimivo v vseh letnih časih

Izlet v Vipavski Križ nikoli ne razočara, saj je nekdanje mestece prežeto s starimi zgodbami, v okolici pa je veliko priložnosti za sprehode, pohodništvo, kolesarjenje in seveda, saj smo vendar na Vipavskem, kulinarične užitke.

Zavod Vipavski Križ vse leto nudi vodene oglede, ki po dogovoru vključujejo tudi ogled kapucinskega samostana. V Vipavski Križ pa vabijo tudi zanimive prireditve. Med najbolj obiskane sodi Festival vina zelèn, ki običajno poteka v juniju, sočasno z etnološko prireditvijo Kriški semanji dnevi.

V avgustu se med grajskimi zidovi oglasi Zven grajskih sten, cikel treh glasbeno-vinskih večerov. Ob koncu leta pa veliko obiskovalcev v Vipavski Križ zvabijo številne jaslice na ulicah, v oknih hiš in seveda v cerkvah. Vipavski Križ takrat dobi prav posebno čaroben, skorajda baročni pridih.

Pot okoli Vipavskega Križa

Pot okoli Vipavskega Križa vodi po obnovljenih poljskih poteh, ki so sedaj namenjene tudi pohodnikom, kolesarjem in tekačem. Prijetna pot obiskovalca popelje skoz vasi Cesta, Plače in Male Žablje, obkroža pa znamenit Vipavski Križ na vrhu griča. Obiskovalca na poti, ki se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki ter včasih zavije skozi gozdiček, spremlja čudovit pogled na srednjeveški biser Vipavski Križ. Gost bo dobrodošel na postanku pri lokalnih ponudnikih.

Dolžina krožne poti je 7,1 km, z obiskom Vipavskega Križa iz predlaganih smeri, pa se lahko podaljša na največ 8,2 km. Pot je položna, brez večjih vzponov in spustov. Poteka na nadmorski višini od 80 do 140 m, najvišje ležeča točka pa je Vipavski Križ (176 m). Podlaga je delno asfaltna, večinoma pa makadamska. Pot je označena z usmerjevalnimi tablicami.

Priporočila
Večino najlepših zakladov Vipavskega Križa si lahko ogledate le po predhodni najavi, zato priporočamo, da pravočasno kontaktirate uradne turistične vodnike. 

Informacije in vodeni ogledi
Zavod Vipavski Križ, TIC Ajdovščina