Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Trnovska in Banjška planota

Zasanjan svet naravnih znamenitosti

Trnovska in Banjška planota predstavljata skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Razgibana pokrajina s številnimi naravnimi pojavi in izjemno slikovito naravo navdušuje s svojo neokrnjenostjo in vabi k uživanju razkošja popolnega miru.

V tem značilnem kraškem svetu planot ni tekočih površinskih voda, ima pa celotno območje ogromno kraških pojavov. Globoko v Trnovskem gozdu se nahajajo ledene jame, to so jame večnega ledu, od koder so včasih kose ledu izrezovali in jih ponoči vozili v Gorico ali Trst, od tam pa z ladjami naprej, tudi v Egipt. Poseben naravni fenomen so mrazišča, območja z rastlinsko in toplotno inverzijo. Na tem območju se mešajo zelo različni geološki, geografski in podnebni dejavniki. Zato je tudi rastlinstvo izjemno pestro. Na planotah rastejo rastline, ki so značilne za dinarski, visoko kraški in alpski svet, pa tudi cela vrsta endemičnih rastlin, torej tistih, ki jih lahko najdemo le v teh krajih.

Med živalskimi vrstami prevladujejo jelen, gams, muflon, srnjad, divji prašič, poljski zajec, pa tudi rjavi medved, volk, ris in šakal. Greben Črni školj (1080 m) je najnižje ležeče gnezdišče planinskega orla v Sloveniji.

Izročilo odmaknjenega sveta

Te kraje odlikuje bogata kulturna dediščina in spontanost domačinov, ki živijo v sožitju z naravo. V razpršenih naseljih zelo butično nastajajo lokalni produkti, kot so na primer siri, med, pa tudi zeliščni izdelki. Tukaj rastejo številna dragocena zelišča, s katerimi so si ljudje včasih pomagali pri različnih zdravstvenih težavah in so še danes priljubljene sestavine lokalne kulinarike ter zeliščnih pripravkov.

Vredno si je vzeti čas za pogovor z domačini. Njihova predstavitev naravnih posebnosti in zgodbe o življenju v teh krajih obiskovalcu odstrejo drugačen pogled na ta zasanjano odmaknjeni svet. Domačini nikoli ne pozabijo omeniti nekdaj zelo razvitega kovaštva in goste radi povabijo k ogledu Malega muzeja kovaštva, ki obiskovalcem odpre vrata le ob predhodni najavi.

Preplet številnih naravnih lepot ter avtentičnost življenja lokalnih prebivalcev ustvarjata edinstveno okolje, v katerem obiskovalci najdejo sprostitev in notranji mir. Vsepovsod, pri ponudnikih prenočišč, v preprosti koči, udobnem apartmaju, mirnem penzionu ali v prijazni počitniški hiški, pa tudi v gostilnah in pri ponudnikih lokalnih dobrot lahko obiskovalci začutijo veliko skrb za ohranjanje narave, trajnostne vrednote in zelen življenjski slog domačinov.

Aktivnosti v naravi

Športni navdušenci in ljubitelji adrenalina lahko na Trnovski in Banjški planoti najdejo dovolj priložnosti za aktiven oddih. Nenavaden svet planot lahko odkrivajo bodisi peš ali na kolesu, na konjskem hrbtu ali s padalom. Ravno prav razgibana pokrajina, prepredena z različno zahtevnimi potmi, omogoča, da lahko vsak zase izbere ravno prav zahtevno aktivnost. V poletnih mesecih, ko se v Vipavski dolini in v okoliških pokrajinah ozračje precej ogreje, je na planoti prijetno tudi preprosto lenariti in uživati v njenih čarih.