Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Solkan

Tisočletno naselje ob reki Soči

Po arheoloških najdbah iz starejše kamene dobe, kovinskih obdobij, rimskih časov in zgodnjega srednjega veka sodi Solkan med najstarejša naselja na tem območju. Kot grajsko naselje se prvič omenja skupaj z Gorico v cesarskem dokumentu 28. aprila 1001. leta.

Kraj z okolico je močno zaznamovala prva svetovna vojna, kjer so v času soške fronte potekali hudi boji. Marsikatera pot, ki vodi na okoliške vrhove Škabrijela, Sabotina in Svete Gore, je speljana po nekdanjih jarkih in kavernah, ki še danes opominjajo na čas prve svetovne vojne. Ob reki Soči se nahaja vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne.

Kulturne znamenitosti in bogato izročilo

Najbolj prepoznavna znamenitost, ki že več kot 100 let navdušuje obiskovalce, je Solkanski most, neprecenljiv tehniški spomenik. Železniški most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu je ena izmed največjih svetovnih gradbenih mojstrovin. Zgrajen je bil leta 1906 kot del Bohinjske proge.

Nad Solkanom se dviga mogočna Sveta Gora, poznana kot največje romarsko središče v zahodni Sloveniji. Veličastna bazilika in frančiškanski samostan, v katerem deluje Marijanski muzej in kjer hranijo številne umetnine, navdušita vsakega obiskovalca. 

Nekoč so je bilo v Solkanu zelo razvito mizarstvo, ki je doživelo svoj vrhunec v obdobju med obema vojnama. Takrat je skoraj vsaka hiša imela mizarja. Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile znane daleč naokoli. Na staro obrt spominjata obeležje, posvečeno solkanskim mizarjem, ter etnološka zbirka Stara solkanska mizarska delavnica.

Spomin na bogato dediščino kraja ohranja tudi Vila Bartolomei, podeželski dvorec iz 18. stoletja, preurejen v muzej.

V teh krajih je doma goriški ali solkanski radič, ki mu domačini pravijo »sukenski regut« in ga poznamo po lepih, rdečih glavicah, ki so podobne vrtnicam. Seme za to dragoceno vrtnino pridelovalci pridobivajo sami, znanje zahtevnega procesa pridelave prenašajo iz roda v rod. Ta vrsta radiča velja za najlepšo zimsko zelenjavo, polno okusa in zdravju koristnih antioksidantov.

V Solkanu so doma vodni in adrenalinski športi

Reka Soča, verjeno najlepša reka v srednji Evropi, ponuja navdih in je središče športnega dogajanja v Solkanu. Urejena kajakaška proga redno gosti ugledna mednarodna kajakaška tekmovanja, privablja pa tudi rekreativne športnike. Adrenalinske navdušence vabi pustolovski Soča Fun Park in možnost skokov z elastiko s cestnega mostu, edina v Sloveniji.