Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pedrovo

Starodavna vasica na robu svetov

Vipavska dolina skriva številne odmaknjene vasice, kjer čas teče počasneje. Ena izmed takšnih je starodavna vasica Pedrovo na severnem robu Kraške planote s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino. Vasica je enako kraška kot vipavska, saj je postavljena na sami geološki meji med kraškim svetom apnenca in flišnato Vipavsko dolino. Na eni strani zaščitena z gozdovi, na drugi odprta proti dolini že leta ohranja svoje življenje.

V naselju 20 hiš, zbranih okoli cerkve sv. Duha, so ljudje nekdaj živeli od vinogradništva. Vas je bila znana po največjem sodu v okolici, pa tudi po prostranih nasadih kostanjev. Po drugi svetovni vojni je naselje malodane izumrlo, v zadnjih letih pa se vanj vrača nova energija.

Današnji turistični utrip

Prebivalci te male vasice ohranjajo tradicijo, živijo v sožitju z naravo in naravnimi danostmi. Obiskovalci lahko mladostni utrip vasice z dobro ohranjeno stavbno dediščino začutijo na sirarski kmetiji Čilčevi, kjer lahko okušajo izdelke iz ovčjega in kozjega mleka, spoznajo domače pasme ovac in koz ter na bližnjem travniku nabirajo užitna divja zelišča. Ekološka kmetiji Toncevi vabi s tradicionalnim jedmi, pripravljenimi po starih receptih iz sestavin, pridelanih na kmetiji ali v okolici. Na voljo imajo tudi sobe in apartmaje. Namestitve ponujajo tudi v skrbno urejeni Hiši Artes na koncu vasice, kjer obiskovalce Pedrovega prijetno preseneti razstavni prostor Galerije Artes. V odmaknjeni, a tenkočutno obnovljeni vasici lahko obiskovalec doživi skoraj izginuli podeželski mir, hkrati pa uživa v udobju in gostoljubju maloštevilnih domačinov.