Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Gora

Čudovit svet nad Vipavsko dolino

Gora obsega območje vzhodnega dela Trnovske planote, ki se dviga nad Vipavsko dolino. Idilično lepa krajina se zaključi z razglednim Robom. Za to območje so značilni številni kraški pojavi, kot so škraplje, brezna in vrtače. Najbolj osupljivo med njimi je Otliško okno.

Večina vasi in posameznih hiš je razpršenih na ozemlju med 800 in 1000 metri nadmorske višine. Čeprav na Gori ni niti enega pomembnejšega vira čiste pitne vode, so se ljudje tu vseeno naseljevali. Vsaka hiša ima zato lasten vodnjak, v katerem so še do nedavnega zbirali vodo kot največjo dragocenost. Na Goro so vodovod poskušale zgraditi kar tri nekdanje države, Avstro-Ogrska, Italija in Jugoslavija. Uspelo je šele državi Sloveniji, leta 2004 je voda pritekla do vsake hiše na Gori.

Raj za aktiven oddih

Gora je idealen kraj za pohodnike. Rob Gore in bližnji vrhovi na območju Čavna in Golakov obiskovalcem ponujajo čudovite razglede na Vipavsko dolino ter dalje na planoto Nanos, Kras ter Tržaški zaliv, z nekaterih vrhov pa pogled seže tudi na drugo stran, proti Idriji in Alpam. Gora je prepredena s planinskimi in tematskimi pohodnimi potmi, tu čez je speljana Slovenska planinska pot. Pohodnike privlačijo tudi vzponi po uhojenih stezah iz Vipavske doline na Goro, najpogosteje prehodijo pot od izvira Hublja do Otliškega okna.

Zelo priljubljena je tudi med kolesarji. Z gorskim kolesom lahko obkrožite celo Goro, se povzpnete do koče na Čavnu, privlačne pa so tudi povezave po gozdnih poteh z bližnjimi kraji Trnovo, Vojsko, Zadlog …

Za tiste, ki potrebujejo več adrenalina, je pravi kraj registrirano vzletišče Kovk. Tu lahko poletite s padalom ali zmajem in občudujete lepote Vipavske doline iz zraka.

S svojo značilno klimo, bistveno hladnejšo kot v dolini, in z naravo, ki obiskovalce preseneča z raznolikim rastlinjem, je Gora kot ustvarjena za poletni oddih. Daleč stran od prometnih poti in bliže zvezdam, ki v poletnih nočeh dajejo občutek, da bi se jih lahko dotaknili, boste na Gori našli apartma ali sobo v popolnem miru. Prijazni domačini bodo vaši najboljši svetovalci za dnevne izlete, s kolesom ali peš.