Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Goče

Kamnita vas številnih kleti

Med vinogradi, na slemenu med Vipavsko dolino in dolino Branice, kjer se odpirajo lepi razgledi, leži ena najlepših vipavskih vasi. Goče, kamnit arhitekturni biser, so spomenik slovenske kulturne dediščine. Ne le zaradi arhitekture. Vas je svojevrsten živi muzej kulture vinarstva na Vipavskem.

Plodna stoletja

Iz prvih zapisov v 14. stoletju lahko razberemo, da je vas obstajala že v srednjem veku. Njen razcvet pa se je začel v sredini 18. stoletja, ko so Goče iz rihemberškega gospostva prešle pod vipavsko gospostvo. To je bil čas napredka, v Evropi sta se razcvetali proizvodnja in trgovina in tudi za pridelavo vina so se začenjali boljši časi. Na odlični legi, sredi rodovitnih vipavskih gričev, se je vas Goče razvila v pomembno vinarsko središče, ki je daleč naokrog slovelo po žlahtnih vinskih sortah in visoki kakovosti vin.

Arhitekturne posebnosti

Goče so zelo gosto pozidano naselje in lep primer tipične goriške kmečke arhitekture. Hiše imajo debele zidove iz kamna, strehe so pokrite s korci, včasih tudi skrili. Bogatejše hiše imajo zaprta dvorišča, "borjače", v katera vstopamo skozi "kalone", lepo izklesane kamnite portale. Vaške ulice ali "gase", kot jih imenujejo domačini, so nekaj posebnega. Skoraj vse, z izjemo dveh glavnih ulic, so izjemno ozke in pogosto niso širše od metra. Zanimivo posebnost predstavlja tloris vasi, ki si ga lahko ogledate, če se povzpnete do cerkvice Marije Snežne nad vasjo. Zgradbe so nanizane ob dveh glavnih ulicah, ki se med seboj križata v obliki andrejevega križa. Zanimiv poklon sv. Andreju, zavetniku vasi. Cerkev sv. Andreja, zgrajena v 17. stoletju, pritegne pogled s prelepim kamnitim portalom. Ko se od cerkve sprehodite proti pokopališču, lahko ob poti občudujte štiri kamnite oltarje z reliefnimi upodobitvami prizorov križevega pota in zelo lep vhod na pokopališče, tam pa tudi pokopališko kapelo.

Dragoceni vinski hrami

Svoj največji arhitekturni in siceršnji zaklad skrivajo Goče pod zemljo. Tam so pred soncem in burjo varno skriti vinski hrami, zelo skrbno zgrajeni iz kamna, z velbanimi, obočnimi stropovji. Najbolj osupljivo je njihovo število. V času največjega razcveta je imel vsak gospodar dve, tri ali celo več kleti.

Po pripovedovanju naj bi bilo na Gočah ob koncu 19. stoletja bistveno več vinskih hramov kot stanovanjskih zgradb.

Še danes je ohranjenih približno šestdeset hramov, nekateri med njimi so zelo stari in vanje še ni posvetila električna razsvetljava. V lesenih sodih tam zorijo vina skorajda tako kot pred stoletji … Okušanje vin v teh kleteh je izjemno, neopisljivo doživetje.

Cejkotova domačija

Za devetimi "gasami" in devetimi "borjači" … vas po sprehodu skozi slikovite stare Goče preseneti lepo obnovljena domačija. Na Cejkotovi domačiji je kot v pravljici, star vodnjak na dvorišču, črna kuhinja v pritličju, v jedilnici pa vonj po domačih dobrotah in vseprisoten občutek izjemnega gostoljubja. Gospodar rad odpre vrata najstarejše kleti, ob soju sveč povabi k pokušini svojih vin in pove marsikatero zanimivo zgodbo. Goče obiskovalcu sežejo v srce.

Priporočila
Slikovite Goče vam bo najbolj izčrpno predstavil lokalni vodnik. Za obisk Cejkotove domačije je potrebna predhodna najava.

Informacije in vodeni ogledi
TIC Vipava, turistične agencije v Ajdovščini