Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Reka Vipava
 

Izvir reke Vipave je naravna znamenitost in redka posebnost. V Vipavi, pod strmim pobočjem Nanosa, privre reka na plano v več izvirih in se v obliki obrnjene delte steka v svojo strugo. Take oblike izvira v Evropi ne srečamo nikjer drugje.

Majhno mestece Vipava je povsem prepredeno s kraškimi izviri in strugami, čez katere so zgrajeni številni mostovi. Vipave se je zato prijelo ime slovenske Benetke. Že kmalu po tem, ko se vode vseh izvirov zlijejo v eno strugo, se v Vipavo zlijeta potoka Močilnik in hudourniška Bela, v bližini Ajdovščine pa še sloviti Hubelj, ki v strugo Vipave ob večjih padavinah prispeva velike količine vode. Največji pritok v spodnjem toku reke Vipave je potok Branica, ki se nateka s kraških obronkov. Pri Mirnu Vipava zapusti Slovenijo in se v Italiji kmalu za tem zlije v reko Sočo. Kljub mnogim hudourniškim pritokom je Vipava počasna reka, ki v spodnjem toku lenobno ustvarja številne izredno lepe zavoje. Ob reki so v preteklosti delovali številni mlini. Najlepši še ohranjen je mlin Pekel v bližini Dornberka.

Poseben sloves ima reka Vipava med ribiči, saj v njenih čistih vodah živijo številne vrste rib. Ob dostopnih bregovih reke, pogosto poraščenimi z vrbami, so številne poti, ki privlačijo sprehajalce, pohodnike in kolesarje.

Informacije

loader image gif