Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Reka Hubelj

Hubelj, ki izvira pod skalnim previsom nad Ajdovščino, je razposajena reka. Ko nekaj dni zapored dežuje, iz podzemlja privre ogromna količine vode skozi tri jame: Veliko Hubeljsko kuhinjo, Pajkovo mrežo in Vzhodno Hubeljsko jamo. Voda najvišje bruha z nadmorske višine 249 m in v kratkem skoku doseže most na lokalni cesti 40 m nižje. Ob izviru Hublja takrat vse bobni in voda prši na vse strani. Izjemen prizor privlači veliko obiskovalcev.

Zgornji del Hublja ima alpski značaj s prodnatimi tlemi in strmimi spusti, kar je posebnost v Vipavski dolini. Struga je v tem delu izredno slikovita, s številnimi skalami in rečnimi tolmuni, na nekaterih delih celo stisnjena v sotesko. Ob strugi je speljan del zanimive naravoslovne učne poti Ob Hublju, po kateri se iz mesta lahko sprehodimo do izvira. Hubelj se le nekaj kilometrov niže, na polju pod Ajdovščino, zlije v reko Vipavo.

Voda Hublja je odlična, zato je že več kot sto let njegov izvir največji vir pitne vode v Vipavski dolini. Moč Hublja pa so izkoriščali že davno prej. Zaradi velikega pretoka vode se je ob reki že v 16. stoletju začela razvijati industrija. Najbolj zanimivi pričevalci industrijske dediščine so obnovljene ostaline fužin v bližini izvira Hublja. Uspešno fužinarstvo in zgodnji industrijski razcvet so pomembno zaznamovali življenje v Vipavski dolini in ga obogatili s tehniško kulturo, ki je vse do danes ostala pomembna značilnost doline.

loader image gif