Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Običaji

Bogastvo drugačnosti

V rodovitni Vipavski dolini je večina ljudskih običajev, ki so se ohranili do danes, tesno povezana s pridelavo vina, pa tudi z načini prodaje kmetijskih pridelkov. Dolga stoletja je bilo življenje v dolini zelo odvisno od nepredvidljive narave, zato so bili pridelki izjemno cenjeni, njihovo spravilo pa razlog za praznovanje. Najlepši običaji so še vedno živi. Iz ljudskega izročila so se razvile zanimive tradicionalne prireditve, ki v Vipavsko dolino privabljajo številne obiskovalce.

Trgatev

Za mnoge je trgatev najlepši praznik v letu. Vipavski vinogradniki grozdje obirajo z največjo pazljivostjo, vselej ročno in vselej takrat, ko iz zrelih grozdov lahko iztisnejo najbolj kakovosten sok. Zato potrebujejo veliko pridnih rok, živahnih trgačev, ki se veselijo druženja in tradicionalne gostije ob koncu delovnega dne. Pršut z domačim kruhom za malico v vinogradu, ob zaključku pa vipavski štruklji. Brez odličnih tradicionalnih jedi ne mine nobena trgatev.

Večje kmetije v trgatev včasih sprejmejo tudi naključne obiskovalce, ki želijo pomagati pri trganju grozdja. Če vas mika doživeti pravo vipavsko trgatev, povprašajte v turističnih informacijskih centrih. Praznično vzdušje pa lahko doživite, če obiščete največji družabno-kulinarični dogodek v tem času, tradicionalno Vipavsko trgatev v Vipavi.

Informacije: TIC Vipava, TIC Ajdovščina

Martinovanje

Po ljudskem izročilu se na praznik sv. Martina, 11. novembra, mošt spremeni v vino. Ko po trgatvi pride tisti dolgo pričakovani čas in je vino zrelo za prvo okušanje, je v vipavskih kleteh vedno veselo. Navada je, da gospodar in gospodinja na martinovo povabita v svoj hram vse tiste prijatelje in znance, ki so pomagali v trgatvi. Miza je polna domačih dobrot, v kozarce pa natočijo mlado vino. V vipavskih vaseh se razlega ubrano petje, ki je tako kot vino značilnost Vipavske doline.
V začetku novembra so v Vipavski dolini številna martinovanja, ki jih organizirajo kmetije, vasi, nekatere gostilne in turistične organizacije.

Dogodki v Vipavski dolini
Informacije 

Osmice in odprti hrami

Pravica do osemdnevne prodaje vina na domu, ki so jo vipavski kmetje dobili v 18. stoletju, je prerasla v običaj, ki ga v Vipavski dolini imenujejo osmice. Kmetje za en teden ali deset dni odprejo vrata svojih kmetij ter gostom ponudijo domače jedi in vino iz svojega hrama.

Osmice v Vipavski dolini 

Verjetno je prav ta stari običaj botroval nastanku novejšega običaja, da kmetje tudi ob drugih priložnostih v svoj hram in k obloženi mizi povabijo goste in kupce pridelkov. Najbolj priljubljena sezona odprtih hramov v Vipavski dolini je pozno jeseni, v času od martinovega, v sredini meseca novembra, do božiča. V zgornji Vipavski dolini je že leta organizirana prireditev, ki odprte hrame poveže v izjemno zanimiv dogodek.

Furmanski dogodki

Vozove s konjsko vprego, ki so bili do preteklega stoletja poglavitno prevozno sredstvo, lahko v Vipavski dolini srečamo še danes. Še vedno je živo izročilo furmanov, ki so iz Vipavske doline vozili vino in domače pridelke v daljna mesta, ter tistih, ki so iz Trnovskega gozda v dolino vozili les. Ljubitelji konjev in starih običajev, ki svoje konje praznično okrasijo in jih vprežejo v voz, lahko srečamo na tradicionalnih prireditvah. Včasih pa tudi kar tako, na vaški cesti na lep sončen dan, ko si gospodar zaželi vožnje z vprego …

Zanimivi furmanski dogodki:

  • Furenga – prevoz jambora za goriški mlaj je tradicionalni večdnevni praznik, ki prikazuje sečnjo in prevoz mlaja iz Trnovskega gozda v Novo Gorico. Informacije: TIC Nova Gorica 
  • Martinova furenga je prikaz prevoza vina, ki se začne v Šempetru, obišče Vrtojbo, prečka mejo ter v Italiji obišče še Štandrež, Sovodnje in Gorico. Zaključi se v Šempetru z blagoslovom mladega vina in nagovorom župana. Informacije
  • Žegnanje konj v Vipavi na sv. Štefana je tradicionalna prireditev, ki sledi staremu običaju in je ena izmed najbolj prepoznavnih prireditev s konji na Slovenskem. Informacije: TIC Vipava