Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pomnik miru na Cerju 

Med Vipavsko dolino in morjem se na robu kraške planote dviga razgledni vrh Cerje. Tu ponosno stoji 25 m visok Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini naroda. Kamniti velikan, postavljen na pobudo rodoljubnega društva TIGR, med zidovi skriva dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Skozi pet nadstropij se lahko sprehodite skozi različna obdobja slovenske zgodovine in prelomnih časov: od prazgodovine do temačnih obdobij svetovnih vojn, osamosvojitvene vojne za Slovenijo in vse do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost.

Pritličje s slavnostnim portalom in vstopnim, monumentalno oblikovanim prostorom predstavlja znameniti vstop naroda v zgodovino z najstarejšimi pisanimi spomeniki (Brižinski spomeniki).

Tu je na ogled tudi slika Rudija Španzla Ples življenja in smrti, ki spominja na grozote in razsežnost prve svetovne vojne.

V kletnih prostorih o vplivih vojne na človeka priča presunljiva razstava Ljudje in vojna. V zgornjih nadstropjih se obiskovalci seznanijo z modernejšo slovensko zgodovino, poseben poudarek je na 1. svetovni vojni in soški fronti, ki je največ žrtev pustila ravno na ozemlju pomnika. Del postavitve prikazuje tudi zgodbo antifašističnega gibanja TIGR in tragično izkušnjo lokalnega prebivalstva, ki je bilo v obdobju vojn prisiljeno k migracijam. Skozi fašizem in 2. svetovno vojno se slovenska zgodba sklene z osamosvojitvijo.

Poleg stalnih razstav v Pomniku miru na Cerju redno gostijo tudi razstave različnih priznanih umetnikov.

Tako lokacija kot arhitekturna in vsebinska zasnova monumentalnega spomenika sta skrbno premišljeni. Zanimiva arhitektura veličastne trdnjave s sedmimi etažami je umeščena v osrčje naravnega amfiteatra, od koder se razprostirajo pogledi na vse strani neba, na Vipavsko dolino, Jadransko morje, Furlansko nižino in Julijske Alpe. V bližini pomnika so speljane dobro označene Poti miru, sicer pa je območje prepredeno s številnimi potmi, primernimi  za pohodništvo in kolesarjenje. 

Informacije
Turizem Miren-Kostanjevica
Lokvica 35
5291 Miren

T: +386 (0)31 310 800
W: www.mirenkras.si
E: info@mirenkras.si