Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Muzej sanitete

Muzej sanitete prve svetovne vojne se nahaja v stari vežici na pokopališču v Renčah. Muzejska zbirka prikazuje delovanje renške vojaške bolnišnice in sanitetni material, s katerimi so zdravili bolne in ranjene vojake v prvi svetovni vojni. Predstavljena je na petih panojih, ki obravnavajo začetek vojne, Renče med prvo svetovno vojno, begunce, bolnišnico in delovanje sanitete na splošno. Poleg panojev so razstavljeni še nekateri originalni predmeti in avstro-ogrska bolničarska uniforma. Razstavo dopolnjuje veliko slikovnega materiala – od dokumentov do fotografij Renč pred in med vojno. 

Sledi prve svetovne vojne so v Renčah vidne v spominskem parku na Viniščah. Območje 10000 m2 je prepredeno z jarki, bunkerji, kaverno in urejenimi potmi. Tu se je bojevalo ogromno vojakov iz celotne takratne Avstro-Ogrske monarhije, med njimi tudi ogromno Slovakov, ki so tu v spomin na svoje vojake postavili spominsko obeležje.

Urnik in informacije
Muzej si je mogoče ogledati v času obratovanja TIC Nova Gorica, ki na podlagi telefonskega klica obiskovalcem na daljavo odpre in zapre muzejsko zbirko. Podrobnejša navodila so obiskovalcem na voljo na vratih muzeja.

Muzej sanitete

Arčoni 1 a, 5292 Renče
t: +386 5 330 46 00
m: +386 41 460 217
nova-gorica@vipavskadolina.si