Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Mesta

V idilični podeželski krajini so mesta bolj redko posejana, toda zelo zanimiva. Najlepši kulturni spomenik v Vipavski dolini je nekdanje mesto Vipavski Križ, obzidana srednjeveška naselbina z gradom in nekoliko mlajšim samostanom. Slikovito naselje je zelo lepo obnovljeno in navduši s številnimi lepo ohranjenimi arhitekturnimi detajli.

Vipava za razliko od Vipavskega Križa ni bila nikoli mesto, vendar ima njeno staro jedro, zgrajeno v srednjem veku, veliko značilnosti mestne pozidave. Na prijetnem glavnem trgu dominira baročni dvorec Lanthieri, zanimivo zgrajeni so številni mostovi čez izvire reke Vipave, obiskovalce pa navduši tudi srednjeveški obzidani Tabor.

Mesto Ajdovščina, današnje središče zgornje Vipavske doline, je zraslo na temeljih antične naselbine, znotraj obzidane rimske utrdbe. Staro mestno jedro, ki se je dolga stoletja razvijalo le znotraj obzidja, je še danes prepredeno z ozkimi uličicami. Zelo lepo so ohranjene hiše premožnih družin, zgrajene v 18. in 19. stoletju, ko je mesto doživljalo gospodarski razcvet.

Arhitekturno posebej zanimivo je tudi najmlajše mesto v Vipavski dolini in državi Sloveniji, Nova Gorica. Ko je po drugi svetovni z novo razmejitvijo mesto Gorica ostalo v Italiji, je takratna država Jugoslavija tik ob meji zgradila novo mesto. Urbanistično ga je zasnoval slovenski arhitekt Edvard Ravnikar, učenec Jožeta Plečnika in Le Corbusierja.