Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Panovec – Kostanjevica

V Panovcu, mestnem gozdu Nove Gorice, se v vseh letnih časih dnevno zbirajo rekreativci in sprehajalci, ki se v senci dreves podajajo po številnih poteh in stezah. Izbrana pot je krožna in poleg hoje v gozdu zajema tudi nekaj korakov po asfaltu, saj v zahodnem delu doseže samostan Kostanjevica.

Izhodišče: parkirišče ob potoku Kornu.

Panovec je mestni gozd, prepreden s cestami, potmi, stezami. V njem so označene tudi trim steza, tekaška proga in gozdna učna pot. Gozd, ki se razprostira na 380 ha, je priljubljena točka za okoliške prebivalce kot tudi za obiskovalce od drugod. Primeren je za rekreacijo, kot sta tek ali pohodništvo, pa tudi za umirjene sprehode v senci dreves. Iz florističnega vidika je Panovec zanimiv predvsem zaradi velikega števila drevesnih vrst, kar je posledica sistematičnega vnašanja dreves v preteklosti. V njem domujejo številne živali, najbolj zanimiva med njimi laška žaba. Od leta 1985 je Panovec razglašen za naravni spomenik.

V Panovec lahko vstopamo iz več smeri, najpogosteje iz središča Nove Gorice. Avto pustimo na parkirišču v mestu in se usmerimo proti Streliški ulici v smeri proti vzhodu. Pot vodi pod cestnim mostom in mimo telovadnice na prostem. Poteka predvsem po makadamskih cestah in stezah znotraj gozda. Le na zahodnem delu pot zapusti gozd in preči glavno cesto ter nas pripelje do samostana Kostanjevica, ki sodi med najatraktivnejše točke v bližini mesta. Od tu sledi samo še spust nazaj v mesto oziroma do izhodišča.

Pot po Panovcu je primerna v vseh letnih časih, le po močnejšem deževju je ponekod blatna in zato manj priporočljiva.

Podatki

Težavnost: lažja
Dolžina: 9 km
Trajanje: 2 h
Vzpon: 68 m
Spust: 68 m