Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Otliško okno

Pohod od športnega parka Pale, mimo kraškega izvira Hublja nad Ajdovščino, do naravne znamenitosti Otliškega okna ponuja izjemne razglede na Vipavsko dolino, Kras in Jadransko morje. Dobro označena pot, speljana po nezahtevnem terenu, je primerna tudi za družinski izlet.

Izhodišče: športni park Pale v Ajdovščini, kjer je urejeno veliko parkirišče pred Hišo mladih.

Pot se začne pred mladinskim hotelom Hiša mladih v Ajdovščini. Ob robu kolesarske proge najdemo dobro označeno naravoslovno učno pot, po kateri se vzpnemo do izvira reke Hubelj. Ob obilici dežja je ta izvir res impozanten, saj takrat voda bruha tudi iz više ležečih izvirov. Prečkamo most in sledimo označeni poti, ki najprej zavije proti gostilni, nato pa se začne zmeren vzpon. Na prvi jasi, kjer se pot rahlo spusti, se odpre pogled proti Otliškemu oknu in Čavnu. Pot nas pelje naprej v gozd, kjer si na klopci lahko privoščimo kratek postanek. Od tam naprej se pot strmo vzpenja. Na eni izmed serpentin je postavljena tabla z opisom zgodbe o nastanku Otliškega okna. Po strmi, a lepo urejeni poti pridemo do kamnitega pobočja, melišča, ki nas na koncu nagradi z razglediščem. Odpre se pogled na Ajdovščino in zgornjo Vipavsko dolino. Ko zapustimo gozd, se pot nekoliko zravna in nas kmalu pripelje pod Otliško okno, ki se prikaže na desni strani poti. Pod njim opazimo Malo Otliško okno, ki je s poti oddaljeno le približno 10 metrov. Pot se znova začne strmo vzpenjati in nas tik pod vrhom vodi mimo majhne jame, v kateri domačini v božičnem času postavijo jaslice. Na vrhu je kapelica, ob kateri najdemo vpisno knjižico in žig. Pot nadaljujemo v smeri Otliškega okna, do katerega je le še pet minut hoje. Malo pred Otliškim oknom se pot odcepi levo proti kamnitemu polžu, delu arhitekta Damjana Popelarja. Ko se od tam vrnemo na izhodiščno pot, kmalu pridemo do informativnih tabel nad Otliškim oknom. Po strmini se lahko spustimo do okna, skozi katero se odpre lep pogled na vas Lokavec.

Po ogledu Otliškega okna sledimo dobro označeni pohodni Poti po robu v smeri Sinjega vrha. Lepo urejena pot, ki je del Slovenske planinske poti, nas po travnatem kraškem robu Trnovskega gozda pripelje do vrha Navrše (857 m), od koder se nam ob lepem vremenu odpre pogled čez Kras na Tržaški in Piranski zaliv. Nato zavije pot v gozd in se spet približa robu na razpotju pri električnem daljnovodu Ajdovščina – Trnovska planota. Od tu je do Sinjega vrha, kjer je prijazna turistična kmetija, dobre pol ure hoda. Pri električnem daljnovodu se začne lepo markirana pot spuščati proti Ajdovščini po strmem pobočju do ravnice Stara baba nad Ajdovščino. Pod ravnico se pot priključi stari rimski cesti, ki je zdaj preurejena v gozdno pot. Tej poti sledimo do izvira Hublja, od koder se po cesti spustimo do izhodišča naše poti v športnem parku Pale.

Podatki

Težavnost: srednja
Dolžina: 8 km
Trajanje: 3 h
Vzpon: 800 m
Spust: 800 m
Min. višina: 124 m
Max. višina: 857 m