Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Ob Hublju po naravoslovni učni poti

Kratka pohodniška pot na robu Ajdovščine vodi v odkrivanje geoloških posebnosti, rastlinskega in živalskega sveta ob reki Hubelj, kamnin in vodnega ekosistema ter suhega kraškega travnika na vzpetini Školj. Na številnih točkah ob poti so predstavljene glavne drevesne in grmovne vrste, ki rastejo pri nas.

Izhodišče: športni park Pale v Ajdovščini, kjer je urejeno veliko parkirišče pred mladinskim centrom in mladinskim hotelom Hiša mladih.

Pot začnemo za mladinskim hotelom Hiša mladih v Ajdovščini. Po prečkanju mostu čez Hubelj se v nekaj korakih mimo downhill proge povzpnemo na pot, ki vodi do izvira Hublja. Kmalu boste opazili prve informacijske table, ki naznanjajo začetek naravoslovne učne poti. 3100 m dolga krožna pot nas popelje skozi skrivnosten svet narave v neposredni bližini Ajdovščine. Skozi 24 postaj se boste podrobneje seznanili s čudovito raznolikostjo narave: spoznali geološko podlago in tla Vipavske doline, pester rastlinski in živalski svet ob Hublju, kamnine in vodni ekosistem ter suhi kraški travnik na Školju. Na učni poti so na posameznih točkah predstavljene glavne drevesne in grmovne vrste, ki rastejo pri nas. Ob poti se lahko ustavimo, posedemo na klopeh in prisluhnemo naravi. Po približno 20 minutah zmerne hoje navzgor ob strugi Hublja pridemo do izvira te hudourniške reke. Hubelj izvira v prepadnih stenah ob strmem južnem vznožju Trnovskega gozda in je eden najmočnejših pritokov reke Vipave. Izvir je še posebej veličasten po obilnem deževju. Voda vre iz številnih lukenj kraškega podzemlja in v mogočnih slapovih pada v strugo. Veličasten je pogled na razpenjeno vodo, ko pršijo kapljice z nadmorske višine 249 m do mostu, ki je 40 m nižje. Za postanek si lahko izberete bližnjo Gostilno pri izviru Hublja, kjer vam bodo ponudili tipične vipavske jedi. S pomočjo oznak nadaljujemo po poti na suh kraški travnik Školj, ki se kot velika miza dviga nad ajdovsko ravan. Vrh Školja nam nudi čudovit razgled po Vipavski dolini od Razdrtega do Kuclja ter čez dolino po razgibanih vinorodnih gričih proti Krasu. Krog sklenete s spustom do izhodišča v Športnem parku Pale.

Namig za zahtevnejše pohodnike: pri izviru Hublja je izhodišče za nekaj najbolj priljubljenih poti v Vipavski dolini, kot so na primer Otliško okno, Čaven, Golaki ali Sinji vrh.

Podatki

Težavnost: lažja
Dolžina: 3,1 km
Trajanje: 1 ura
Vzpon: 112 m
Spust: 112 m
Min. višina: 123 m
Max. višina: 235 m