Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohod po Vertovčevih poteh

Najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini, skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam bodo domačini postregli z odličnimi domačimi dobrotami. 

Pohod po Vertovčevih poteh poteka vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji. Pričetek pohoda je med 7.00 in 9.00 pri hrastu pred vasjo Ustje južno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod po Vipavskih gričih nas pelje skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal knjigo Vinoreja. V cerkvah na Planini in v Šmarjah na ta dan potekata jutranja in dopoldanska maša. V Šmarjah, pred spomenikom Matiji Vertovcu, je po maši vselej slovesnost v počastitev tega pomembnega moža, ki je močno vplival na razvoj vinogradništva v Sloveniji, posebej v Vipavski dolini.

Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Opazujemo lahko nahajališča fosilov ob Vipavi in lepote tipičnih vipavskih naselij, še posebej spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na razglednih točkah, na primer Ostrem vrhu, pa se odpre čudovit pogled na Vipavsko dolino. Pot, ki je dobro označena, nas vodi skozi vinograde, ki so v tem času odeti v čudovite jesenske barve, v vaseh pa nas gostoljubno pričakajo domačini. Na stojnicah razstavijo svoje pridelke in pohodnike povabijo, da jih poskusijo. Ob koncu pohoda je v vasi Ustje organizirana kmečka tržnica z lokalnimi produkti. 

Pot nam bo vzela približno pet ur, lahko pa tudi več, če se bomo ustavili v katerem od vinskih hramov, ki jih ob tej poti ne manjka.

Program 2024

Pohod po Vertovčevih poteh, 17. 11. 2024, štart med 7.00 in 9.00

Informacije
TIC Ajdovščina: 05 365 91 40, ajdovscina@vipavskadolina.si;
Društvo Matija Vertovec: 041 632 133