Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohod med vinogradi in slapovi

Pohod, ki ga organizira Vinarsko turistično društvo Slap – vas zlatih kapljic, je odlična priložnost za spoznavanje vasi Slap, njenih znamenitosti in običajev.

Tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi v kulturno bogati vasici Slap poteka drugo nedeljo v aprilu. Začetek pohoda je na starem tlakovanem vaškem trgu v središču vasi. Pot ni preveč zahtevna, primerna je tudi za družine z otroki. Člani društva ob poti pripravijo nekaj postojank, kjer se bomo lahko okrepčali in si ogledali prikaz starih običajev. Ob vrnitvi na trg nas bo pričakala topla malica in družabno dogajanje.

Priložnost lahko izkoristimo tudi za sprehod med starimi gasami in portoni, ki pričajo o bogati kulturni dediščini te majhne vipavske vasice. V vaškem gradu je bila leta 1873 ustanovljena prva slovenska kmetijska šola. V vasi je ohranjenih veliko starih domačij iz začetka 18. stoletja. Domačini so skrbno obnovili vse portale, vodnjake ter vklesane napise na pročeljih stavb, ter tako ohranili bogato kulturno zapuščino njihovih prednikov.

Informacije
TIC Vipava, T: 05 368 70 41, vipava@vipavskadolina.si