Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Od Lijaka do Sekulaka

Po energijski tematski poti Od Lijaka do Sekulaka, ki je speljana skozi vasi Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek, vsako pomlad poteka navdihujoč skupinski pohod.

Skrbno izbrana in dobro označena tematska pot predstavlja zanimivo posebnost, saj ponuja tudi duhovno izkušnjo in pohodnika napolni z drugačno energijo. Celotna pot je zasnovana tako, da lahko pričnemo pohod v enem od naselij Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje ali Osek in si sami izberemo smer glede na telesno pripravljenost, zanimanje in čas. V pobočnem delu zahteva od nas nekoliko večjo telesno pripravljenost, v dolinskem delu pa je pot sprehajalna. Vmesne povezave nam omogočajo zaokrožanje posameznih odsekov. Začetke poti označujejo informativne table z zemljevidom območja, posamezne tematske postaje pa stebrički, opremljeni s teksti in kažipoti s časovnimi oddaljenostmi do sosednjih postaj.

Pot razkriva lepote narave in kulturne dediščine, odstira zgodovinske spomine in odkriva skrivnosti, ponuja duhovnost, zahteva od nas energijo, a nam jo tudi vrača. Vodi nas mimo številnih znamenitosti, toda tudi po spokojnih, skritih kotičkih. Speljana je domiselno, za različne okuse, zanimanja ali telesno pripravljenost. Pelje nas skozi neke druge čase, a je vseskozi sidrana v današnji dan, v vsakdanje življenje domačinov. Potešila bo radovednost pohodnikov in odstrla mnoge geološke, etnološke in arhitekturne zanimivosti. Pot bo navdušila poznavalce rastlinskega in živalskega sveta, duhovno naravnanim pohodnikom bo ponudila novo izkušnjo.

V mesecu maju je vsako leto organiziran tradicionalni pohod po tematski energijski poti od Lijaka do Sekulaka. Voden pohod se začne na prireditvenem prostoru v Vitovljah. Udeleženci pohoda ob poti spoznavajo naravno in kulturno dediščino tega območja ter okušajo značilne kulinarične dobrote.

Informacije
TIC Nova Gorica, T: 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com