Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodništvo

Raznolike in slikovite poti

Razgibanost pokrajine v Vipavski dolini navduši vsakega pohodnika. Dolina, njeni griči, strma pobočja in visoke planote ponujajo različno zahtevne poti, ki očarajo z razgledi, presenetijo z znamenitostmi in razveselijo z možnostmi za postanek in okrepčilo. Če iščete drugačnost, jo boste tu našli vse leto.​

 • Hodimo. Vse leto.

  Vipavski griči

  Eden najlepših delov Vipavske doline so njeni griči. Med vinogradi, sadovnjaki, travniki in redkimi gozdovi so številne poti, ki ne zahtevajo velikega napora. Vplivi sredozemskega podnebja prinašajo v te kraje veliko sončnih dni in dolgo dobo vegetacije. Vse leto, tudi takrat, ko je vse naokrog sneg, lahko zase na Vipavskih gričih najdete pravšnjo pot in nepozabna doživetja.

 • Hodimo. Vse leto.

  Strma pobočja

  Vipavska dolina je na vzhodu in severu obdana z visokimi planotami. Strma pobočja nad dolino so priljubljen cilj številnih pohodnikov. Razmeroma hitro se lahko povzpnete 600 do 800 metrov više in stopite v klimatsko povsem drug svet. Poleti vas pričaka prijetna osvežitev, pozimi boste na vrhu potrebovali dodatna oblačila in čevlje za sneg. Ko zapiha burja, so pobočja v zavetju in zato še posebej privlačna. Vse leto.

 • Hodimo. Vse leto.

  Najlepši vrhovi

  Pohodnikom, ki si za cilj najraje izberejo gorski vrh, lahko Vipavska dolina v vsakem času ponudi dovolj priložnosti. Najbolj priljubljeni vrhovi, kot so Nanos, Čaven, Mali Golak, Kucelj, Škabrijel in Sabotin, so dostopni vse leto. Razgledi z vrhov so prelepi in v dobrem vremenu segajo vse do morja. Lahko občudujete redke rastline, opazite eno od redkih divjih živali ali celo najdete fosil. Drugačnost lahko srečate na vsakem koraku.

Odlično izhodišče za pohode

Zaradi mnogih naravnih danosti je Vipavska dolina naravnost idealno izhodišče za številne in zelo različne pohode.

Manj zahtevne poti boste našli na Vipavskih gričih. Večina teh poti vodi do vipavskih vasi, ki očarajo z značilno arhitekturo. Če vas bo zamikalo pokukati v njihove hrame in okusiti najboljše vipavsko vino, vam bodo domačini z veseljem odprli vrata.

Strma pobočja Nanosa, Gore in obrobja Trnovske planote ponujajo veliko možnosti zmernim pohodnikom in ekstremnim športnikom, ki največje strmine seveda pretečejo. Pohodnike privlačijo najvišji vrhovi, zelo priljubljeni pa so tudi celodnevni pohodi po robu planot, ki navdušujejo z razgledi daleč preko meja doline. Po spustu v dolino lahko obiščete eno od vipavskih kmetij in pohodniško doživetje zaokrožite z okušanjem pristnih vipavskih dobrot.

Najbolj priljubljeni pohodniški izleti

Privoščite si drugačnost. Izberite izlet, o katerem bo vredno pripovedovati prijateljem.