Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Plezanje

Dolina priljubljenih plezališč

Na strmih pobočjih nad Vipavsko dolino in v soteskah hudournikov je nekaj izjemnih sten, ki privabljajo plezalce od blizu in daleč. Navdušuje jih prijazna narava, ki ponuja odlične možnosti za treninge in zahtevnejše vzpone. Mila klima omogoča plezanje v prijetno toplih stenah tudi pozimi, poleti pa se lahko umaknejo v senčne soteske. Na vrhovih, ko preplezajo eno od športnih ali alpinističnih smeri, so plezalci nagrajeni s prelepimi razgledi na morje in vrhove Alp.

  • Plezamo. Vse leto.

    Sončne zime

    Najlepše plezalne stene so v Vipavski dolini obrnjene proti jugozahodu. Močni vplivi sredozemskega podnebja ustvarjajo prijazne vremenske pogoje za plezanje, nadpovprečno število sončnih dni v letu pa je te stene postavilo v sam vrh priljubljenosti med športnimi plezalci. Ko so v visokih gorah vremenski pogoji neugodni, so alpinistične smeri v Vipavski dolini odlična izbira tudi za treninge alpinistov.

  • Plezamo. Vse leto.

    V vse smeri

    V Vipavski dolini lahko plezalci vedno najdejo svoj izziv. Zelo priljubljena športna plezališča ponujajo skoraj 400 plezalnih smeri, plezalcem pa so na voljo tugi mnogi balvani in nekatere umetne stene. Najbolj navdušujoče pa je, da so vse te oblike plezanja na voljo v vseh letnih časih. Plezalci lahko izbirajo med sončnimi in senčnimi legami, dan lahko preživijo med golimi skalami ali pa uživajo v šumenju bližnjih divjih voda … Vipavska dolina v nobenem letnem času ne razočara.

Prijazni pogoji za športno plezanje

V Vipavski dolini so plezalne stene zelo raznolike, priložnosti za plezalske užitke in trening so naravnost odlične. Tudi sicer je za športne plezalce dobro poskrbljeno. Plezališča so večinoma zelo dostopna, marsikje so v bližini sten urejena parkirišča. Plezalcem, ki v dolini ostanejo več dni, so na voljo primerne nastanitve.