Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vino

Okusite drugačnost vipavskih vin

Ta prelepi delček sveta je bil ustvarjen za trto. Davno tega so tektonski premiki oblikovali dolino z griči in razgibanimi obronki ter ji podarili ravno pravšnjo sestavo tal. Zanimivo mešanje podnebnih vplivov je ustvarilo edinstvene podnebne razmere. Ko so v teh krajih pred približno dva tisoč leti prvič zasadili trto, je uspela in obstala. Danes je Vipavska dolina izjemno privlačna vinska dežela, ki očara s številnimi posebnostmi in vrhunsko kakovostjo vin.

Majhni vinogradi in stare kleti

Na vipavskih gričih in na obronkih doline, včasih tudi na nekoliko višjih legah, so lepo urejene terase z vinogradi. Trte so posajene v enakomerne vrste, ki skupaj s terasami ustvarjajo prepoznaven krajinski vzorec. Vinogradi so večinoma majhni. Tipične vipavske kmetije imajo svoje vinograde razpršene na več lokacijah, kar prispeva k raznolikosti pridelka. To so družinske kmetije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod. Bogato vinogradniško in vinarsko izročilo dopolnjujejo s sodobnimi metodami pridelave in tako ustvarjajo odlična vina, ki navdušujejo poznavalce in ljubitelje vin doma in po svetu.

Prava dragocenost Vipavske doline so njeni vinski hrami, že stoletja najpomembnejši del vsakega kmečkega poslopja. Kamniti obokani hrami so praviloma zgrajeni pod zemljo, kjer so vse leto ravno pravšnji pogoji za hrambo vina. V vipavskih vaseh boste našli tudi več sto let stare hrame, ki jih še vedno razsvetljujejo le sveče. Pri gradnji novih kleti vinarji ohranjajo dragoceno izročilo. Večina kmetij ima ob vhodu v klet urejen tudi poseben prostor za okušanje vin.