Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vinoteke

Izbor najboljših vin

V Vipavski dolini je veliko majhnih, družinskih kmetij, ki svoj pridelek skrbno pripravijo za prodajo. Mnogi vinarji svoja vina ustekleničijo in jih, ponosni na svoj pridelek, opremijo z etiketami, ki pripovedujejo njihove osebne zgodbe. V razmeroma majhnem vinorodnem okolišu Vipavske doline lahko tako najdete presenetljivo ponudbo različnih vin. Zaradi različnih leg vinogradov, različnih vinarskih praks in postopkov so lahko vina iste sorte med različnimi kmetijami značilno različna. Raznolikost vabi k okušanju.

Vinoteka Vipava

Na glavnem vipavskem trgu, tik ob Turistično informacijskem centru, je v Vinoteki Vipava na voljo bogata ponudba vin iz zgornje Vipavske doline. Obiskovalci lahko izbirajo med 170 različnimi vini priznanih vipavskih vinarjev. Tu boste našli vsa najpomembnejša sortna vina in odlične zvrsti iz Vipavske doline. Vinoteka z veseljem ponudi tudi stare domače sorte zelèn, pinelo in klarnico.

Kontakt:
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5270 Vipava

T: +386 (0)5 368 70 41
M: +386 (0)51 215 226
W: izvirna-vipavska.si/sl/vinoteka-vipava
E: vipava@vipavskadolina.si

Faladur

V središču Ajdovščine, v obnovljenem rimskem stolpu ob tržnici, je prijazna trgovina z vinskim barom. Obiskovalcem je tu na voljo široka ponudba vipavskih vin, piva lokalnih proizvajalcev in drugih izdelkov vipavskih kmetij. Ob strokovno vodenih pokušinah ponudijo tudi domače prigrizke, ki jih pripravijo sami. V bližini Mladinskega hotela v Ajdovščini ima Faladur tudi večji degustacijski prostor, kjer organizirajo kulinarične dogodke in lahko pogostijo večje število ljudi.

Kontakt:
Faladur
Ulica Ivana Ščeka 6
5271 Vipava

M: +386 (0)40 232 987, +386 (0)51 652 589
W: www.faladur.si
E: info@faladur.si

Darovi Vipavske

V idiličnem okolju srednjeveškega mesteca Vipavski Križ vas v vinoteki, vinskem baru, degustarnici in trgovinici Darovi Vipavske pričakuje bogata izbira vin vipavskih vinarjev. V ospredju ponudbe so vina starih domačih sort, posebno pozornost pa dajejo tudi vinom ekološke pridelave in vinom, ki so bila v kontaktu z grozdno kožico, tako imenovanim oranžnim ali jantarnim vinom. Poleg okušanja vin ob spremljavi lokalnih prigrizkov ponujajo tudi degustacije piva in oljčnega olja, obiskovalci pa v trgovinici najdejo pestro ponudbo lokalnih produktov.

Kontakt:
Darovi Vipavske
Vipavski Križ 8
5270 Ajdovščina

M: +386 (0)31 393 753
W: www.darovivipavske.si
E: darovivipavske.vk@gmail.com