Retovc 1892
Bogato vinogradniško tradicijo kmetije Retovc, ki sega že v davno leto 1892, sta leta 2017 prevzela brata Dejan in Robert, ki sta se na podlagi novih znanj o ekološki pridelavi vin in dolgoletnih očetovih izkušenj usmerila v proizvodnjo naravnih butičnih vin. Grozdje dozoreva na odličnih legah, na s soncem obsijanih pobočjih v okolici vasi Šmarje. Tako v vinogradu kot tudi v kleti sledijo načelu »manj je več«, tako da letno proizvedejo največ 2500 steklenic vrhunske kakovosti.
Pridelujejo štiri sorte vina:
- pinela (maceracija 12–15 dni, preden vino ustekleničijo, ga eno leto mešajo v sodu na lastnem drožju)
- rdeča zvrst Rebus (maceracija 12–15 dni, preden vino ustekleničijo, ga 4 leta hranijo v sodu)
- oranžno vino Maklen, narejeno iz starih vipavskih sort
- bela zvrst – rebula in malvazija (maceracija na grozdnih jagodah)