Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vino

Okusite drugačnost vipavskih vin

Ta prelepi delček sveta je bil ustvarjen za trto. Davno tega so tektonski premiki oblikovali dolino z griči in razgibanimi obronki ter ji podarili ravno pravšnjo sestavo tal. Zanimivo mešanje podnebnih vplivov je ustvarilo edinstvene podnebne razmere. Ko so v teh krajih pred približno dva tisoč leti prvič zasadili trto, je uspela in obstala. Danes je Vipavska dolina izjemno privlačna vinska dežela, ki očara s številnimi posebnostmi in vrhunsko kakovostjo vin.

 • Vipavska vina. Vse drugače.

  Tradicija in znanje

  Zgodovinski zapisi pričajo o kakovosti in priljubljenosti vipavskih vin že ob koncu srednjega veka, častili so jih na Dunaju in po vsej Habsburški monarhiji. Leta 1844 je domačin Matija Vertovec napisal prvo strokovno knjigo o vinarstvu na Slovenskem, leta 1873 je bila na Slapu pri Vipavi ustanovljena prva vinarska šola in leta 1894 je bila v Vipavi ustanovljena vinarska zadruga, prva v takratni deželi Kranjski. V Vipavi danes deluje mednarodno priznana Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo. Bogato izročilo in nova znanja mladih vinarjev danes ustvarjajo drugačne vinske zgodbe, vipavska vina so vse bolj cenjena in dobivajo visoka mednarodna priznanja.

 • Vipavska vina. Vse drugače.

  Bogastvo sort

  Ena od največjih dragocenosti v Vipavski dolini je bogastvo njenih vinskih sort. Tu uspevajo številne znane sorte, kot so merlot, sauvignon, rebula, cabernet sauvignon in malvazija. Prava posebnost pa so stare domače sorte, ki so jim vipavski vinarji s skrbjo in znanjem omogočili novo življenje. Najbolj cenjena je avtohtona sorta zelèn, kmetje pa radi pridelujejo tudi pinelo. V majhnih količinah boste v Vipavski dolini našli tudi domače sorte klarnica, poljšakica, pergolin, glera in vitovska grganja. Vinska raznolikost brez primere.

 • Vipavska vina. Vse drugače.

  Izjemne naravne danosti

  Trta ljubi te kraje. Svoje globoke korenine požene v rodovitna tla, ki so v milijonih let nastala na flišnih kamninah. Vipavska dolina ima za gojenje trte ravno pravšnjo nadmorsko višino ter naravnost idealen relief z griči in različno strmimi pobočji. Vplivi toplega mediteranskega podnebja z zahoda in burja, veter z močnimi sunki s severovzhoda, ustvarjajo trti in ljudem prijazno podnebje. Zato trta tukaj bogato rodi. V veselje vinarjem in nam, ki znamo uživati ob kozarcu vina.

Majhni vinogradi in stare kleti

Na vipavskih gričih in na obronkih doline, včasih tudi na nekoliko višjih legah, so lepo urejene terase z vinogradi. Trte so posajene v enakomerne vrste, ki skupaj s terasami ustvarjajo prepoznaven krajinski vzorec. Vinogradi so večinoma majhni. Tipične vipavske kmetije imajo svoje vinograde razpršene na več lokacijah, kar prispeva k raznolikosti pridelka. To so družinske kmetije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod. Bogato vinogradniško in vinarsko izročilo dopolnjujejo s sodobnimi metodami pridelave in tako ustvarjajo odlična vina, ki navdušujejo poznavalce in ljubitelje vin doma in po svetu.

Prava dragocenost Vipavske doline so njeni vinski hrami, že stoletja najpomembnejši del vsakega kmečkega poslopja. Kamniti obokani hrami so praviloma zgrajeni pod zemljo, kjer so vse leto ravno pravšnji pogoji za hrambo vina. V vipavskih vaseh boste našli tudi več sto let stare hrame, ki jih še vedno razsvetljujejo le sveče. Pri gradnji novih kleti vinarji ohranjajo dragoceno izročilo. Večina kmetij ima ob vhodu v klet urejen tudi poseben prostor za okušanje vin.