Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kulinarika

Razkošje pristnih okusov

V sončni Vipavski dolini uspevajo številne vrtnine in dozori najboljše sadje. Dolga stoletja je bila za okoliške dežele pravi rajski vrt, od koder so prihajale prve češnje, slastne marelice in vsakovrstna zelenjava. Grozdje in vino je tej podobi raja dajalo pomemben pečat. Danes je Vipavska dolina predvsem dežela vinogradov in sadovnjakov, bogata raznovrstnost kultur pa se je vseeno ohranila. Skorajda butično vipavski ljudje gojijo številne vrste sadja, zelenjave in poljščin ter za domačo rabo sušijo mesnine. To je osnova zelo preprostih, pristnih, zdravih in nadvse okusnih jedi.

 • Drugačni okusi. Vse leto.

  Vipavski pršut

  Za mnoge je rezina vipavskega pršuta vrhunec lokalne kulinarike. Ročno odrezana in zelo tanka, da se zlije z domačim kruhom in stopi v ustih. Po starem izročilu vipavski kmetje pršut sušijo na zraku. Vipavska burja ima seveda veliko zaslug, da je dolina dovolj prezračena in se pršut lepo suši. Pa ne samo pršut. Tukajšnji ljudje so mojstri izdelave različnih klobas, sušijo salame, pancete in špeh. Ko okusite rezino ene od teh dobrot in si privoščite požirek domačega vina, se začne pot v raj …

 • Drugačni okusi. Vse leto.

  Češnje, marelice, breskve …

  Ljubitelje sadja navdušuje sočnost in polnost okusa vipavskih plodov. Najdaljšo tradicijo imajo češnje in marelice, ki so jih v prejšnjih stoletjih vozili v Trst, v Ljubljano in na Dunaj. Po pripovedovanju so nekoč, v čast kronanja cesarja, češnje dostavili celo v Sankt Petersburg. V prejšnjem stoletju so se zelo razširile tudi breskve, iz katerih izdelujejo odličen sadni sok. V Vipavski dolini boste našli nešteto vrst sadja, tudi bolj redke vrste, kot so granatna jabolka in mandlji. Od maja do decembra, kar sedem mesecev v letu lahko v Vipavski dolini utrgate zrel sadež z drevesa.

 • Drugačni okusi. Vse leto.

  Z vrta na mizo

  Razkošje, da je sveža zelenjava z vrta na voljo vse leto, je v Vipavski dolino oblikovalo značilno prehransko kulturo, ki spontano sledi sezoni in spretno zajema iz tistega, kar je na voljo. Če drugega ne, sveže začimbe in radič so vedno pri roki. Tudi zelenjava, sadje in mesnine, ki so jih kmetje shranili za zimo, niso prehodili dolge poti do vipavskih krožnikov. Brez odvečne predelave, z vso pristnostjo okusov in hranil.

 • Drugačni okusi. Vse leto.

  Pivo iz mikropivovarne

  Novi val navdušenja nad pivom, zvarjenim v majhnih količinah v zelo majhnih pivovarnah, je v Vipavski dolini po dolgih desetletjih znova obudil pivovarstvo. Sodobna nefiltrirana, nepasterizirana piva nudijo v mnogih barih in restavracijah, saj se njihov polni okus odlično poda k lokalni hrani. V Vipavski dolini boste našli pivovarne, ki sodijo v sam vrh slovenske obrtne proizvodnje piva.

Užitki za raziskovalce

Ne pričakujte, da boste v Vipavski dolini za vsakim vogalom trčili na gostilno. Vrhunske restavracije in gostilne z dobro hrano so bolj na redko posejane, a zelo cenjene in vselej dobro obiskane. Predhodna rezervacija ni nikoli odveč. Prav posebej pa to velja za kmetije, saj mnoge odprejo svoja vrata le, če ste napovedali svoj prihod. Ta mali trud bo vedno bogato poplačan. Kakovost jedi, izvirnost jedilnikov in pristnost okusov navduši vsakega raziskovalca kulinarične ponudbe Vipavske doline.