Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Zelena destinacija

Vipavska dolina sledi načelom zelenega turizma

Slovenija se je že pred leti zavezala, da bo razvijala zeleni in trajnostni turizem, ki bo prijazen naravnemu, kulturnemu in socialnemu okolju. Razvila je sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje pozicioniranje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu.

Leta 2016 sta se občini Ajdovščina in Vipava kot destinacija Vipavska dolina skupaj vključili v Zeleno shemo slovenskega turizma, leto prej pa se je vanjo že vključila Mestna občina Nova Gorica. Obe turistični destinaciji, Vipavska dolina in Nova Gorica, sta bili za svoja prizadevanja na področju trajnosti ocenjeni s srebrnim znakom SLOVENIA GREEN DESTINATION. V letu 2019 je zlati znak najprej pridobila občina Miren-Kostanjevica, nato pa je bila z zlatim znakom, ki je nadomestil srebrnega, ocenjena tudi destinacija Nova Gorica. Vse tri posamezne destinacije so bile leta 2019 uvrščene med top 100 najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu.

Zelena dolina v mnogih pogledih

Vipavska dolina obiskovalce očara s svojo neokrnjeno naravo in pristnim življenjskim slogom. To sta pomembni vrednoti tukajšnjih ljudi, ki že dolga leta odločilno vplivata na razvoj. Zato je Vipavska dolina danes pristna, zelena in prijazna.

Domačini sistematično in vztrajno skrbijo za naravno okolje. Ne le na zaščitenih območjih, ki nosijo znak Natura 2000, na vsakem koraku lahko zaznamo, da je okolje čisto, kakovost pitne vode pa zelo visoka. Enako skrb namenjajo tudi kmetijskim površinam, ki so zaščitene pred pozidavo. Dolina tako ohranja tudi svojo tradicionalno podobo.

Poleg neokrnjene narave Vipavska dolina turistom ponuja tudi zelen življenjski slog in nekaj nastanitev, ki so že pridobile enega od okoljskih znakov za trajnostno delovanje. Na številnih kmetijah lahko v Vipavski dolini najdete izdelke iz ekološke in sonaravne pridelave. Posebej izstopajo vina, ki so v celoti pridelana po biodinamičnih načelih. Napredne kmetije imajo jasen cilj: vse pridelati na povsem naraven način.

Vipavska dolina je zelena in zavezala se je, da bo taka tudi ostala.

Zeleni produkti

Certificirani ponudniki Slovenia Green Accommodation / Slovenia Green Cuisine / Slovenia Green Agency / Slovenia Green Attraction 

10 zelenih napotkov za obisk Vipavske doline

Ljudje, ki živimo in ustvarjamo v Vipavski dolini, s predanostjo in odgovornim trajnostnim ravnanjem ohranjamo našo destinacijo zeleno.

Cenjeni obiskovalci Vipavske doline, prepričani smo, da našo zeleno naravnanost lahko prepoznate skorajda na vsakem koraku in da cenite rezultate, ki jih prinašajo naša zelena ravnanja.

Vabimo vas, da med bivanjem v naših krajih upoštevate nekaj zelenih napotkov, nam tako pomagate ohranjati našo destinacijo zeleno in s tem lepši svet za vse.

1. Ko vstopate v Vipavsko dolino, se zavedajte, da vstopate v neokrnjeno naravo in svet pristne tradicije, ki ju z ljubeznijo in vztrajnostjo ohranjamo že stoletja.

2. Naša zelena narava vam je na voljo za nepozabna doživetja, vi pa ji gostoljubje vračajte s skrbjo za njeno čistost in neokrnjenost. Občudujte lepote in poskrbite, da bodo to tudi ostale.

3. Ne trgajte cvetja in sadov pridnih rok. Domačini vam bodo domače dobrote z veseljem sami ponudili.

4. Uživajte v naših čistih vodah, privoščite si razkošje, da lahko vodo pijete iz pipe. Zato v Vipavski dolini pozabite na plastenke in si zaloge vode obnavljajte na številnih pitnikih ali pri domačinih.

5. Z vodo in drugimi naravnimi viri ravnajte odgovorno in trošite le toliko, kolikor nujno potrebujete.

6. Obiščite naše prostrane gozdove in se zavedajte, da si jih le za kratek čas delite z njihovimi naravnimi prebivalci, tudi z nekaterimi redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami.

7. Potujte zeleno. Kjerkoli je mogoče, si kraje ogledujte peš, s kolesom ali prevoznimi sredstvi na električni pogon.

8. Spoznavajte naš pristen način življenja, sodelujte pri domačih in kmečkih opravilih in tako podpirajte ohranjanje našega življenjskega sloga.

9. Izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano, pripravljeno na tradicionalen način in v skladu z lokalnimi običaji, ki sledijo sezonskim ritmom narave.

10. Našo destinacijo vam bodo najlepše predstavili lokalni vodniki, ki poznajo vse znamenitosti in zgodbe o njihovem nastanku, ki poznajo poti do najbolj skritih kotičkov in ki vam lahko predstavijo tudi našo kulturo.