Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Podnebje

Prijazno in sončno

Vipavska dolina ima prijazno podnebje. Njena geografska lega in specifični relief ustvarjata zanimivo kombinacijo, ki vpliva na podnebne razmere in ustvarja nekatere posebnosti. V dolini so poletja vroča, zime so mile, pomlad je zgodnja, sončnih dni pa je nadpovprečno veliko.

Na višje ležečih planotah, ki obkrožajo Vipavsko dolino, so podnebne razmere precej drugačne, saj se tu mešajo alpsko, celinsko in mediteransko podnebje. Za Trnovsko planoto, Hrušico in Nanos so značilna sveža poletja, pozimi pa obilje snega.

Veter je tu doma

Najbolj poznana značilnost Vipavske doline je burja, severovzhodni veter, ki se pojavlja ob vdorih hladnega zraka s celine. Burja je močan veter, ki v sunkih občasno preseže hitrost 200 kilometrov na uro. Kljub temu imajo domačini burjo radi, saj prežene oblake in prečisti ozračje. Vipavska dolina je zato najbolj sončna dežela v Sloveniji, s soncem je v povprečju obsijana kar 2100 ur na leto.

Vetrovi so v Vipavski dolini stalnica. Ko ne piha burja, od morja vleče topli jugozahodnik, imenovan tudi mornik. Dolina ima zato kar 289 dni v letu temperature nad pragom 5 stopinj, kar pomeni za dva meseca daljšo vegetacijsko dobo kot v notranjosti Slovenije.