Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Nova Gorica

Drugačnost najmlajšega slovenskega mesta

Nova Gorica, tik ob meji z Italijo, je mesto brez primere tudi v širšem evropskem prostoru. Zraslo je šele po drugi svetovni vojni in vse od takrat razvija svojo posebno, vselej mladostno identiteto, navdihnjeno s številnimi kulturami, ki se srečujejo na tem zanimivem stičišču različnih svetov. Če bi jo želeli opisati s čim manj besedami, bi Novo Gorico poimenovali mesto raznolikosti in vrtnic.

Leta 2025 bosta Evropsko prestolnico kulture (EPK) gostili Slovenija in Nemčija, slovensko prestolnico kulture pa bosta skupaj zastopali dve Gorici, slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica.

Mlado mestno središče

Temeljni kamen Nove Gorice je bil položen šele 13. junija 1948, ko je zaradi povojne razmejitve ozemlja dotedanje deželno središče Gorica pripadlo Italiji. 

Ob zahodni državni meji, tik ob stari, sedaj italijanski Gorici, je v povojnem zanosu začelo nastajati mestno središče nove dobe.

Urbanistično sodobno zasnovano mesto je parkovno urejeno, številne klopce vabijo k druženju pod krošnjami bogato raznovrstnih dreves. Med sprehodom po mestu lahko občudujemo stavbe, ki so jih zasnovali vodilni slovenski povojni arhitekti, in brezštevilne vrtnice, zasajene po vsem mestu, ki so prepoznaven mestni simbol. Lahko si privoščimo postanek v katerem od številnih lokalov. Vse je na dosegu, galerije, gledališče, mestna knjižnica, prostori za druženje, zabavo in sprostitev.

Na stičišču svetov

Geografska lega Nove Gorice je nekaj posebnega. Skozi stoletja so se tu soočale in prepletale germanska, romanska in slovanska kultura, pa tudi židovska prisotnost je ostala opazna. Tu so se vojskovale armade, na frontah so se obstreljevali vojaki številnih narodov. Prav tu se mediteranski svet sreča z alpskim in dinarskim, srečujejo se različni vonji in opojni okusi … Vsakega nekaj lahko začutimo v Novi Gorici, ki svetovljansko vabi v svoje slovite igralnice, zabaviščne centre in hotele, brez dvoma najbolj prepoznaven del turistične ponudbe mesta.

Zgodbe drugačnih časov

Le nekaj korakov stran od mestnega središča lahko obiščete številne kulturne znamenitosti. V bližnjem Solkanu lahko občudujete Solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu. Tam se nad Sočo, najlepšo slovensko reko, na eni strani dviga Sveta Gora, romarsko središče s slovito baziliko in samostanom, na drugem bregu reke pa se vzpenja Sabotin, kjer je urejen Park miru, posvečen bojem na Soški fronti v času prve svetovne vojne. Na drugi strani mesta z vzpetine vabi samostan Kostanjevica s Škrabčevo knjižnico in grobnico zadnjih potomcev francoske kraljeve rodbine Burboni. Na različnih lokacijah so na ogled muzejske zbirke Goriškega muzeja: Grad Kromberk, Vila Bartolomei in muzejska zbirka Kolodvor, ki je del Muzeja na meji. Posebna mestna znamenitost pa je Trg Evrope, ki leži na državni meji pred železniško postajo in je kot simbol somestja dveh Goric pogosto prizorišče različnih dogodkov. 

Obe Gorici, starejša italijanska in mlajša slovenska, sta danes povsem spojeni, brez mejnih prehodov, v sožitju in prelivajočem življenju.

Okusov, kolikor jih želite

Raznolikost Nove Gorice lahko dobesedno tudi okusite. Vipavska dolina vse leto ponuja odlične in raznovrstne pridelke, tu so doma vrhunska vina in tudi mojstrstvo v pripravi odličnih domačih jedi. Najbolj izstopajoča posebnost, značilna za kraje v neposredni bližini Nove Gorice, pa je goriški radič ali sukénski régut, kot ga imenujejo domačini, ki svojo zrelost doseže sredi zime in obogati lokalno kulinariko. Številne odlične restavracije, gostilne in turistične kmetije v Novi Gorici in bližnji okolici ponujajo veliko gastronomskih užitkov, mesto je pravi raj za gurmane.

Informacije in vodeni ogledi: TIC Nova Gorica: +386 (0)5 330 46 00; +386 (0)41 460 217; nova-gorica@vipavskadolina.si