Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Ajdovščina

Zeleno mesto ob mrzli reki

Ajdovščina, drugo največje mesto Vipavske doline, je na prvi pogled mirno, podeželsko zasanjano mesto, varno prislonjeno ob pobočje Gore in udobno zleknjeno v rodovitni, mediteransko blagi dolini. A le na prvi pogled. Kot bi prevzela karakter hudourniške reke Hubelj, ob kateri je nastala, je Ajdovščina presenetljivo dinamično, včasih celo impulzivno mesto, polno ustvarjalnega življenja.

Sprehod po sledeh tisočletij

Zgodovina mesta sega več kot dva tisoč let nazaj, v čas, ko so Rimljani ob Hublju najprej postavili cestno postojanko, nato pa zgradili mogočno vojaško utrdbo, imenovano Castrum Ad Fluvium Frigidum (Utrdba ob mrzli reki), za obrambo vzhodnih meja rimskega imperija.  

Ob sprehodu po mestu skorajda ne morete spregledati lepo ohranjenih stolpov rimske utrdbe, ki jih je nekdaj povezovalo obzidje.

Zanimive pričevalce življenja Rimljanov v teh krajih si lahko ogledate v muzejski zbirki. Znotraj rimskega obzidja se je kasneje razvilo strnjeno srednjeveško naselje z ozkimi ulicami (t. i. gasami), ki so se ohranile vse do danes. Staro mestno jedro zaokrožajo meščanske hiše iz 19. stoletja, ko je mesto doživljalo gospodarski razcvet. Tudi po sledeh industrijske dediščine se lahko sprehodite, vse do izvira Hublja in ostankov starih fužin. Zanimiva posebnost v središču mesta je Trg 1. slovenske vlade – prve povojne vlade na Slovenskem, ustanovljene leta 1945 v Ajdovščini. Trg je zasnovan kot prostor za predstavitev arhitekturnih izkopanin z rekonstruiranim rimskim stolpom.

Umetniške zbirke

Majhno mesto je ponosno na svoje tri galerije. Najbolj poznana je Pilonova galerija, ki hrani večji del bogatega opusa domačina, priznanega slikarja in fotografa Vena Pilona, ter redno prireja tudi razstave drugih ustvarjalcev. V Lokarjevi galeriji, kjer je urejena tudi spominska soba pisatelja Danila Lokarja, so na ogled razstave sodobnih likovnih ustvarjalcev, v galeriji Lična hiša pa obiskovalce najbolj privlači stalna prodajna razstava grafik in umetniških izdelkov.

Slikarsko umetnost lahko občudujete tudi v obeh cerkvah v mestu. Cerkev sv. Janeza Krstnika v Ajdovščini je poslikal domačin, sloviti kranjski slikar Anton Cebej, rojen v Šturjah, delu današnje Ajdovščine na levem bregu Hublja, kjer lahko v cerkvi sv. Jurija prav tako občudujete slikarske mojstrovine.

Dobrodošli v lagodju

Staro mestno jedro s svojim mirom in lagodjem vabi, da se tu malce ustavite in si v enem od številnih lokalov privoščite kozarec pijače, narejene v teh krajih. Izbira je več kot izvrstna. Vrhunska vipavska vina, med njimi tudi stare domače sorte, ki jih ne boste našli nikjer drugje, sloviti Fructalovi sadni sokovi, ki jih cenijo v mnogih državah po svetu, domača sodavica pašareta, ki jo po lastnem receptu družina Grum izdeluje že več kot 110 let, ali pa sveže varjeno pivo iz ajdovske mikro pivovarne. Naj lagodje traja.

Zeleno in aktivno

Prav nič nenavadno ni, če ob sprehodu po ajdovskih ulicah srečate gorskega kolesarja v popolni opremi, človeka, ki prenaša ogromen nahrbtnik z jadralnim padalom, pohodnike ali tekače. 

Na koncu ulice ali vsaj ne prav daleč stran se začenjajo številne poti in neskončne priložnosti za aktivnosti v naravi.

Poglejte v nebo. Če dan ni ravno vetroven, je nad pobočjem Gore vse pisano jadralnih padalcev in zmajev, mesto pa preletavajo športna letala. Ajdovščina gosti številne odmevne športne dogodke, kot so Rally Vipavska dolina, Ultra Trail Vipavska dolina in Pohod po Vertovčevih poteh. Mesto ni le na pogled zeleno, Ajdovščina je zelena po duši.

Mesto navdiha

Bogata industrijska tradicija je v mesto naselila visoko tehnično kulturo. V Ajdovščini danes ni velike industrije, mesto slovi po inovativnih in prodornih podjetjih. Tu je doma Pipistrel, najbolj napreden proizvajalec ultra lahkih in električnih letal na svetu, v Ajdovščini nastajajo tudi sodobna brezpilotna letala in tudi v mnogih drugih podjetjih ustvarjajo inovativne rešitve. Mesto s številnimi strokovnjaki, ki prihajajo iz vsega sveta, dobiva prav poseben svetovljanski pridih.

Priporočila
Življenje v obdobju Rimljanov in tehnično dediščino vam bo najbolj slikovito in izčrpno predstavil lokalni vodnik. Za hojo do fužin in izvira Hublja izberite primerno obutev.

Informacije in vodeni ogledi: TIC Ajdovščina, turistične agencije v Ajdovščini