Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kraji

Pristna očarljivost

Najlepši kraji Vipavske doline so zelo različni, tako kot so bili različni razlogi in čas njihovega nastanka. Ob izvirih vode so tu živeli Kelti, rimsko cesarstvo je tu zgradilo vojaško utrdbo in bojevalo pomembne bitke, plemiške družine so v srednjem veku in tudi kasneje izkoriščale rodovitno zemljo in gradile svoja razkošna poslopja. V vsakem kotičku starih vipavskih krajev najdemo pripovedi o bogato razgibanem življenju, naprednih zamislih in dosežkih tukajšnjih prebivalcev. Tudi v novejšem času so bili ti kraji vselej odprti, povezani s svetom in hkrati trdno vpeti v tradicijo kmečkega podeželja.

Bogata in lepo ohranjena stavbna dediščina pritegne obiskovalca, ki v majhnih muzejih in galerijah lahko poteši radovednost in željo po lepem. Sprehodi po ozkih ulicah in značilnih trgih so navdihujoči, postanek v vinoteki ali gostilni in okušanje lokalnih dobrot pa vtise zaokroži v izjemno doživetje. Pristno in zato nepozabno.

 • Očarljivo. Vse leto.

  Ajdovščina

  Mesto je nastalo na temeljih rimske vojaške utrdbe, stisnjeno za zidovi antičnega obzidja. V starem mestnem jedru so zato mnoge ulice še vedno zelo ozke, tako kot v Šturjah, delu mesta na levem bregu Hublja, ki je bilo v preteklosti samostojno kmečko naselje. Obnovljeni rimski stolpi in lepo ohranjena pročelja meščanskih stavb dajejo mestu poseben šarm. Poleg znane Pilonove galerije so v mestu še tri galerije ter muzej z arheološko razstavo in zbirko fosilov.

 • Očarljivo. Vse leto.

  Vipava

  Staro jedro tega slikovitega naselja je polno skrivnostnih posebnosti. Ker je zgrajeno ob deltastem izviru reke Vipave, je preleteno s številnimi mostovi. Tu so v preteklosti živele mnoge plemiške družine, nanje spominja prelepi baročni Lanthierijev dvorec s kamnitimi kipi dečkov na glavnem trgu. Strnjeno grajene stavbe imajo lepo okrašena pročelja. Vipava obiskovalca preseneti tudi s pravimi egipčanskimi sarkofagi, vinoteka pa očara s presenetljivo izbiro vipavskih vin.

 • Očarljivo. Vse leto.

  Goče

  Ena najstarejših in najlepših vipavskih vasi je zgrajena na slemenu griča nad dolino. Goče, ki so v pisnih virih prvič omenjene v 14. stoletju, so spomenik slovenske kulturne dediščine. Naselbina z značilno goriško-vipavsko kmečko arhitekturo je nastala v času intenzivne pridelave grozdja na okoliških gričih. Vas je najbolj znana po številnih vinskih hramih, zgrajenih pod zemljo. Po pripovedovanju jih je bilo v času njenega razcveta celo več kot stanovanjskih stavb.

 • Očarljivo. Vse leto.

  Vipavski Križ

  Na hribu sredi Vipavske doline ponosno stoji staro, z obzidjem obdano naselje Vipavski Križ, ki je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji. Obiskovalce najbolj privlačijo ostanki srednjeveškega gradu, arhitektura naselja in delujoči kapucinski samostan z bogato knjižnico, kjer je živel sloviti pridigar Janez Svetokriški …