Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Reka Vipava
 

Izvir reke Vipave, po kateri je Vipavska dolina dobila ime, je naravna znamenitost in redka posebnost. V majhnem mestecu Vipava, pod strmim pobočjem Nanosa, privre reka na plano v več izvirih in se v obliki obrnjene delte steka v svojo strugo.

Že kmalu po tem, ko se vode vseh izvirov zlijejo v eno strugo, se v Vipavo zlijeta potoka Močilnik in hudourniška Bela, v bližini Ajdovščine pa še sloviti Hubelj, ki v strugo Vipave ob večjih padavinah prispeva velike količine vode. Največji pritok v spodnjem toku reke Vipave je potok Branica, ki se nateka s kraških obronkov. Pri Mirnu Vipava zapusti Slovenijo in se v Italiji kmalu za tem zlije v reko Sočo. Kljub mnogim hudourniškim pritokom je Vipava počasna reka, ki v spodnjem toku lenobno ustvarja številne izredno lepe zavoje. Ob reki so v preteklosti delovali številni mlini. Najlepši še ohranjen je mlin Pekel v bližini Dornberka.

Poseben sloves ima reka Vipava med ribiči, saj v njenih čistih vodah živijo številne vrste rib. Na voljo so različne vrste ribolova, od muharjenja do vijačenja, beličarjenja in talnega ribolova, ki navdušujejo tako ljubiteljske kot izurjene ribiče.

Ob reki Vipavi so speljane številne zanimive in za vso družino primerne poti, ki privlačijo sprehajalce, pohodnike in kolesarje. Poti navdušujejo s spokojnostjo in naravnimi lepotami, bujno porasli bregovi so predvsem v spodnjem toku reke dom za številne ptice.

V poletnem času je reka Vipava idealna za vodna doživetja, priljubljena sta supanje in kajakaštvo, kakovost vode pa dopušča tudi možnost osvežitve.

Informacije

loader image gif