Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vodni izviri

Veliki geološki premiki, ki so oblikovali današnji relief Vipavske doline, so ustvarili zelo posebne stike različno prepustnih kamnin, kjer lahko danes občudujemo mogočne in zelo nenavadne izvire vode.

Reka Vipava nima le enega izvira, ampak privre na dan v razvejanem sistemu izvirov. Sedem stalnih in najmanj toliko občasnih izvirov tvori sloviti deltast izvir, edini tovrsten v Evropi. Slikoviti kraški izviri čiste pitne vode, ki jih najdemo ob skalnem obrobju mesta Vipava, dajejo kraju edinstveno podobo.

Reka Hubelj privre na dan izpod roba strmih sten Trnovske planote nad Ajdovščino. Ob visokih vodah je pogled na izvir hudourniškega Hublja naravnost veličasten. Tudi do 50 metrov visok slap najvišjega izvira dobesedno bobni, ko se velike količine vode spuščajo v slikovito strugo.

Kjer se srečajo kamnine različnih geoloških svetov, na stiku visokih planot in nižine Vipavske doline, so nastali zelo samosvoji izviri. Poleg kraških izvirov Vipave in Hublja je verjetno najbolj zanimiv občasni kraški izvir Lijaka, ki je večji del leta suh, nato pa ob padavinah preseneti z zelo velikim pretokom vode. Nad izvirom Lijaka je znano vzletišče za prosto letenje z jadralnimi padali in zmaji.

Prava kraška lepotica je soteska Bela, ki razmejuje Nanoško in Trnovsko planoto. Hudourniški potok Bela je v zgornjem toku ustvaril čudovite tolmune. Visoke stene nad slikovitim potokom so danes priljubljeno plezališče.

V Vipavski dolini najdemo včasih izvire tudi tam, kjer jih res ne bi pričakovali. Eden takih krajev je Erzelj, ki se na gričih visoko nad dolino ponaša s številnimi majhnimi, nepresahljivimi in za vas dragocenimi izviri. Mimo izvirov je danes speljana zanimiva pohodniška pot.