Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Otliško okno

Na strmem pobočju nad Ajdovščino, na robu Trnovskega gozda v bližini vasi Otlica, so pradavne zemeljske sile ustvarile veliko odprtino v skali, čudovito naravno okno, skozi katero se z zgornje strani ponuja lep pogled na Vipavsko dolino.

Legenda pravi, da je okno v skali nastalo, ko si je hudič oprtal pretežko breme in padel, pri tem pa je z rogom zaril v skalo in tako izvrtal luknjo.

Otliško okno je naravni most, ki je nastal ob močnem tektonskem prelomu. Skalna odprtina, visoka 12 m in v najširšem delu široka 7 m, je nastala s preperevanjem in spiranjem kamnin. Pod večjim oknom je še eno manjše okno.

Otliško okno je priljubljen pohodniški cilj, ki nagradi z nenavadnim pogledom skozi okno v dolino. Najbližje izhodišče zanj je vas Otlica, ki je po votli oziroma narečno otli gori dobila ime. Iz vasi do okna je le dobre pol ure prijetnega sprehoda. Priljubljena pohodniška pot do Otliškega okna, ki zaradi vzpona terja malce več truda, pa vodi od izvira Hublja nad Ajdovščino. Okolica ponuja nešteto možnosti za pohodništvo. Mimo Okna, po robu Trnovske planote, je speljana Pot po robu s Cola do Predmeje.  

Le nekaj minut stran od Okna se nahaja Kamniti polž, spiralna kamnita instalacija, prav tako vredna ogleda.