Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Naravni rezervati v Trnovskem gozdu

Trnovski gozd, skrajni severozahodni del Dinarskega gorovja, je kraški svet z razgibanim površjem, z vrhovi in globelmi, jamami, brezni in značilnimi kraškimi pojavi. Njegov najvišji vrh Mali Golak je s 1495 metri tudi najvišji vrh nad Vipavsko dolino. Geološko zanimiv svet, zelo lep gozd in goli vrhovi privlačijo številne pohodnike in kolesarje. V Trnovskem gozdu sta dva naravna rezervata. 

Naravni rezervat Golaki in Smrekova draga obsega območje golih vrhov, kjer so našle svoj prostor tudi zaščitene rastline in številne divje živali. Posebej zanimiva je kraška vrtača Smrekova draga, tipičen primer mrazišča s klimatskim in vegetacijskim obratom.

V naravnem rezervatu Paradana najdemo Veliko ledeno jamo, ki je svetovno znana zaradi klasičnega rastlinskega obrata. V jami so ogromne količine večnega ledu, ki so ga v preteklosti prodajali v mesta in z ladjami vozili celo v Egipt.

Naravni spomenik Smrečje je še eno izjemno zanimivo mrazišče z rastlinskim in temperaturnim obratom. Rezervat je povsem prepuščen naravnim procesom in tako ostaja nedotaknjen.