Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Burja

Siloviti veter Vipavske doline 

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini. Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.

Legenda pravi, da je leta 394 burja usodno vplivala na razplet bitke med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija, ki je potekala v Zgornji Vipavski dolini. Zmaga Teodozija je takrat pomenila tudi dokončno zmago krščanstva v Rimskem imperiju.

Življenje z burjo

Ko z gore zapiha, noben prišlek ne ostane ravnodušen. Za nekoga, ki se z burjo sreča prvič, so močni sunki morda malce strašljivi. Domačini ne poznajo strahu pred burjo. Hiše in naselja so zgrajeni tako, da jim burja ne more do živega. Na starih strehah so strešniki obteženi s kamni, vhodi v hiše so običajno na zavetni strani. Ko burja doseže višje hitrosti, ovira promet, zato je prevoz kamp prikolic v takih razmerah prepovedan. 

Posebna doživetja

Ravno v tako posebnih razmerah, ko burja preseže hitrost 100 km/h, pa si lahko privoščimo izjemno zanimiva doživetja, kot je denimo vzpon na rob Gore. Pobočje, po katerem se v dolino vali burja, je pri tleh povsem zavetno in le z vrhov drevesnih krošenj slišimo močno šumenje. Na vrhu nas pričaka burja z vso svojo silovitostjo. Ko stojimo na vetru, seveda ni priporočljivo stati ravno na skalnem robu, imamo občutek, da nas bo odpihnilo. A le brez skrbi! Burja ne prevrača ljudi, jim pa ponuja veliko zabave, če jo znajo užiti. Čist zrak, razmršeni lasje ter malce rdeči nosovi in lica – to so najbolj pogoste posledice burje v Vipavski dolini.

Na račun burje in domačinov krožijo številne šale. Najbolj znana in zabavna je lestvica hitrosti burje, kjer razberemo, da pri hitrosti 50 km/h domačini odprejo okna in prezračijo hiše, pri 80 km/h pošljejo otroke ven malce na zrak in pri 150 km/h rečejo "danes pa piha".