Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Sabotin, Park miru

Sabotin, 609 metrov visok hrib, se dviga na stičišču čezmejne Goriške, doline Soče ter Goriških Brd. Po njegovem dolgem grebenu poteka meja med Slovenijo in Italijo. Pred dobrimi 100 leti so se tu na krvavi soški fronti bojevali vojaki 22 narodnosti in na Sabotinu pustili neizbrisne sledi. Bujno rastje skriva rane številnih krogel in granat. Celoten hrib je pod površjem še danes prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, kar ustvarja svojevrsten muzej na prostem. V spomin in opomin ga lahko obiščete v spremstvu vodnikov.

Kot čezmejni park miru in del Poti miru od Alp do Jadrana danes ozavešča obiskovalce o nesmiselnosti vojn in spodbuja sožitje med narodi.

V prostorih nekdanje obmejne stražnice na Sabotinu v bližini okrepčevalnice je urejen inovativen multimedijski center za obiskovalce, ki z muzejem, info točko ter številnimi ostalinami predstavlja pomembno postojanko na Poti miru od Alp do Jadrana. S predstavitvijo dediščine prve svetovne vojne in Soške fronte center ozavešča obiskovalce o nesmiselnosti vojn in spodbuja sožitje med narodi. V centru pa je na ogled tudi predstavitev bogate flore in favne, saj je Sabotin eden izmed floristično najzanimivejših in najbogatejših hribov v Sloveniji.

Sabotin je tudi priljubljen cilj pohodnikov in kolesarjev, saj ponuja čudovite razglede na vse strani neba.

Sabotin, Park miru

Šmaver 2, 5250 Solkan
m: +386 (0)51 202 777
sabotin@nova-gorica.sivisitsabotin.si

Urnik

sobote, nedelje in prazniki

od aprila do oktobra: 10.00–18.00
od novembra do marca: 10.00–15.00

Za večje skupine je potrebna predhodna rezervacija.