Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Sveti Pavel nad Vrtovinom

Školj sv. Pavla nad Vrtovinom leži na pobočju Čavna in je kljub skromni nadmorski višini 520 m viden že od daleč. Zgodovinski viri pričajo, da je bila vzpetina poseljena že v železni dobi, pomemben pečat pa so ji vtisnili Rimljani. V pozni antiki, ko so zaradi selitve barbarskih ljudstev prebivalci zapustili naselbine v dolini, je bil školj kot pribežališče še dodatno utrjen z obzidjem. Ostanki obzidja, ki so varovali poznorimsko naselbino, so lepo vidni še danes.

Pozornost obiskovalcev pritegne vodni stolp, edinstven arhitekturni spomenik, ki z enajstimi metri velja za najvišje ohranjen rimski objekt v Sloveniji. Vodo so prebivalci nosili iz stolpa po strmih stopnicah preko skalnatega južnega roba, dostop do dragocene vode je bil dobro zavarovan. Na območju te zaščitene naselbine, kjer je po ustnem izročilu že v 3. stoletju stala kapelica, so domačini po drugi svetovni vojni v spomin na vojne žrtve iz Vipavske doline sezidali cerkev sv. Pavla.

Pred nekaj leti obnovljena cerkvica, vodni stolp in urejena okolica privabljajo na Školj sv. Pavla vedno več pohodnikov.

Informacije: TIC Ajdovščina