Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Trg Evrope

Na državni meji med Slovenijo in Italijo, pred železniško postajo, sta Nova Gorica in Gorica leta 2004 skupaj uredili Trg Evrope / Piazza Transalpina in tako obeležili vstop Slovenije v Evropsko unijo.

Skupen trg na stičišču dveh držav in dveh narodov je eden najlepših primerov sožitja dveh mest na meji.

Osrednji element trga je Mozaik nove Evrope z označbo 57/15, preneseno z nekdanjega mejnega kamna, ki je dolga leta razmejeval dve državi. Pozorno oko opazi pahljačasto zasnovane ulice, zgrajene po načrtu slovitega Maksa Fabianija, ki se združijo pred novogoriško železniško postajo. Ta monumentalna stavba je bila kot tedanji severni goriški kolodvor v secesijskem slogu zgrajena sočasno z Bohinjsko železniško progo leta 1906 in je tako najstarejša zgradba v mladem mestu Nova Gorica.

Na italijanski strani trga lahko odčitamo sončno uro, narejeno iz pogonskega kolesa parne lokomotive. Posebnost ure je, da pozimi kaže točen čas na spodnji, poleti pa na zgornji strani kolesa.

Trg Evrope je danes simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol evropskega združevanja in opuščanja razmejevanj.

OBVESTILO:
Zaradi obnovitvenih del bo Trg Evrope do konca leta 2024 zaprt. Obisk mozaika Evrope, ki je prekrit in tako zavarovan pred morebitno škodo, ne bo možen vse do zaključka del. Informacije o trgu in zgodovinske fotografije si bo mogoče ogledati na začasnih informativnih panojih. Pešci bodo lahko na slovenski strani dostopali do železniške postaje s Kolodvorske poti, na italijanski strani pa preko Ulice Catterini.