Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Solkanski most

Solkanski most je s svojim kamnitim lokom razpona 85 metrov največji kamniti ločni most na železniških progah na svetu. Ta tehnična mojstrovina je bila v začetku prejšnjega stoletja, leta 1905, zgrajena kot del znamenite Bohinjske železniške proge, ki je povezala Gorico in Jesenice. Za izgradnjo so uporabili 1960 m3 kamna v obliki 4533 klesanih kamnitih blokov. Promet med Dunajem in pristaniščem v Trstu je po novi progi stekel leta 1906. Most je bil med prvo svetovno vojno porušen, a so ga po izvirnih načrtih znova postavili in tako še danes služi svojemu namenu. Od leta 1985 je Solkanski most tehniški spomenik in s tem spomeniško zaščiten.

Ob poletnih koncih tedna čez most še vedno zapelje tudi muzejski vlak s parno lokomotivo, ki ponuja nepozabno vožnjo s pogledom na Sočo, eno najlepših rek v Evropi.

V neposredni bližini slovitega Solkanskega mostu je bil v drugi polovici prejšnjega stoletja na cesti, ki povezuje Novo Gorico in Brda, zgrajen cestni most, ki s svojo arhitekturno zasnovo sledi prepoznavnemu izgledu starejšega železniškega mostu. Skupaj ustvarjata edinstveno veduto, ki jo krasi smaragdna reka Soča.

Na cestnem mostu je obiskovalcem poleti na voljo bungee jumping, edini v Sloveniji.

Poišči navdih

Spoznaj bisere Vipavske doline in Goriške.
Razišči skrivnostne kraje in zgodbe, odkrij rajsko lepa doživetja.