Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Dediščina

Žive zgodbe preteklosti

O pradavnem morju v današnji dolini pričajo brezštevilni fosili, geološki premiki so tu za seboj pustili edinstvene naravne posebnosti, voda in njeni številni izviri so navdihujoč primer večnega spreminjanja narave.

Med ostalinami rimskih utrdb so še vedno žive zgodbe o njihovih bitkah, v srednjeveških gradovih, dvorcih in cerkvah je na tisoče podob nekega časa, zapuščina velikih ustvarjalcev je zakladnica nikoli dokončanih pripovedi o dolini in njenih ljudeh.

Pridite in jih spoznajte.

Raj za radovedne

Ko so pred leti znanega slovenskega pesnika in pisatelja Cirila Zlobca prosili, naj opiše Vipavsko dolino, jo je poimenoval mali slovenski eden. Kaj je navdihnilo pesnika, da je izbral besedo raj? Morda je zadoščal že prvi pogled. Narava je v območju doline tako raznolika in slikovita, da se boste težko uprli želji po raziskovanju. Koliko ljudstev je prečkalo to zelo prehodno dolino in koliko jih je zaradi rodovitne zemlje in obilja vodnih izvirov ostalo? Na vsakem koraku lahko srečate arheološke ostanke preteklih kultur, gradove, dvorce, cerkve, pomnike bogate industrijske dediščine, kulturne spomenike in sledi posebnih običajev v tej čarobni dolini. Če ste vsaj malo radovedni, boste v Vipavski dolini prepoznali raj za odkrivanje tisočerih zgodb. Tako nenavadnih in privlačnih kot malo kje.