Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Odkrivaj

Vabljivo. Vse leto.  

Prvi vtis, ki ga popotnik dobi, ko vstopi v Vipavsko dolino, je občutek spokojnosti. Dolina je vse leto zelena, na eni strani jo varujejo pobočja visokih planot, na drugi strani jo mehkobno obdajajo nizki griči. Okrog številnih cerkvenih zvonikov se stiskajo majhne vipavske vasi. Večja naselja so redka in ne motijo lepih vedut vipavskega podeželja.

Dolina je bila naseljena že v paleolitski dobi, prvi večji razcvet je doživela v času Rimljanov. Skozi Vipavsko dolino so od nekdaj potekale pomembne prometne poti. Od konca prvega tisočletja, ko so se tu naselili Slovani, je dolina svojevrstno stičišče kultur. Številni gradovi, dvorci in cerkve pričajo o razgibanem in bogatem življenju v teh krajih, ki jih je narava obdarila s številnimi vodnimi izviri, lepotami kraškega sveta, milim podnebjem in zelo močnim vetrom, burjo.

 • Vabljivo. Vse leto.

  Sledi časa

  Po vsej Vipavski dolini lahko odkrivate čarobne sledi, ki jih je s svojim delovanjem v milijonih let ustvarila narava, pa tudi tiste, ki so jih v zadnjih tisočletjih v tej dolini pustili ljudje. Dediščina narave vas bo preprosto očarala, še vidna zapuščina preteklosti pa popeljala v zanimive zgodbe o življenju in kulturi teh krajev …

 • Vabljivo. Vse leto.

  Vipavske vasi

  Pravi biser Vipavske doline so njene stare vasi. Hiše se stiskajo v strnjenih gručah, vaške ulice, imenovane gase, so zelo ozke. Kamniti portoni vodijo v zaprta dvorišča, ki so varna pred burjo. Tudi značilni kamni na opečnih strešnikih so tam zaradi burje. Pod hišami, v nedrju zemlje pa se skrivajo vinski hrami, polni opojnih vin.

 • Vabljivo. Vse leto.

  Sonce in burja

  Za prijazno podnebje Vipavske doline so značilna vroča poletja, mile zime in zares veliko število sončnih dni. To prijaznost pa včasih kratkotrajno zasenčijo vremenski ekstremi. V zelo vročih poletnih dneh se lahko umaknete na planote, kjer je takrat občutno bolj sveže. Tudi ko zapiha zares močna burja, se v dolini najdejo zavetni kotički, kjer lahko prijetno preživite dan. Naj bo vroče ali vetrovno, v vinskih hramih je vedno prijetno …

Drugačna doživetja