Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Ribolov

Pravi užitek za ribiče

Vode Vipavske doline ribiče preprosto očarajo. Čiste reke in slikoviti bregovi so privlačni na pogled in ribičem nudijo veliko užitkov v naravnem okolju. Pravo razkošje pa se skriva v tolmunih rek Vipave in Hublja ter v globinah edinega jezera, Vogrščka. Tu živijo številne zanimive vrste rib, ki jih ribiči lahko po ulovu odnesejo domov ali pa izpustijo v vodo. Slovenski ribiči si prizadevajo, da bi čim več rib ponovno spustili v vodo in tako ohranili izjemno bogastvo rek.

Ribe v Vipavski dolini

Reka Vipava, ki se po približno petdesetih kilometrih svojega toka izliva v reko Sočo, je del jadranskega porečja. V zgornjem toku reke in v reki Hubelj živijo predvsem salmonidi: soška postrv, šarenka, potočna postrv, lipan in križanci. V srednjem toku najdemo salmonide in ciprinide, v spodnjem toku reke Vipave pa živijo pretežno ciprinidi: priljubljeni som, mrena, krap, klen, podust, ščuka, linj, jegulja in druge vrste rib. Spodnji tok reke Soče, ki zaokroža ribiško bogastvo Vipavske doline, je znan po soški postrvi in drugih salmonidih.

Vrste ribolova

Med ribiči, ki ribarijo v Vipavski dolini, je najbolj priljubljeno muharjenje. Ta starodavni način ribolova, katerega poseben čar je ustvarjanje umetnih muh, je v rabi predvsem za lov postrvi in drugih salmonidov. V vodah Vipavske doline so dovoljeni tudi beličarjenje, vijačenje in talni ribolov.

Ribolovne dovolilnice

Z ribolovnimi revirji v Vipavski dolini upravljajo tri ribiške družine: Ribiška družina Ajdovščina, Ribiška družina Renče in Ribiška družina Soča.
Ribolovne dovolilnice lahko kupite preko spleta ali na pooblaščenih prodajnih mestih.

 

Ribiška družina Ajdovščina        

Ribolovni revirji: reka Vipava – zgornji tok, reka Hubelj, Dobravska Krnica

 

Ribiška družina Renče

Ribolovni revirji: reka Vipava – spodnji tok, akumulacijsko jezero Vogršček

 

Ribiška družina Soča

Ribolovni revirji: reka Soča – od izliva potoka Vogršček do meje z Italijo